Juletraditioner: Her er dem, du skal kende i 2016

Julen er spækket med hyggelige traditioner, men de ændrer sig en lille smule hvert år. Forsker Caroline Nyvang guider dig til dem du skal kende her.

Skrevet af Imerco, d. 05-12-2016 i Tidens trends

Caroline Nyvang, forsker i Dansk Folkemindesamling ved Det Kongelige Bibliotek

”Juletraditionerne giver os en anledning til at mødes og markerer fællesskabet. Derfor er de utrolig vigtige for os. Og vi er meget forsigtige med at ændre for meget på dem. Juletraditionerne er dog hele tiden under konstant forandring, men det foregår altså med bittesmå museskridt.”

Juletraditionerne er kommet for at blive

”Drej kun universet helt omkring, vend kun op og ned på alle ting, jorden med, thi den er falsk og hul, rør blot ikke ved min gamle jul.”

Du kender sikkert linjerne. For sådan slutter Peter Fabers elskede julesang: ’Sikke en voldsom trængsel og alarm’ fra 1848. Og ifølge Caroline Nyvang gælder den i den grad stadig i dag. Vi har juletraditioner, fordi vi gerne vil have noget at vende tilbage til hvert år. Noget personligt. Noget vi gør sammen. Du kan nok sagtens genkende følelsen af, at den måde du holdt jul på som barn, er den eneste rigtige.

Men nogle juletraditioner har et fastere greb i os end andre. Læs med her, og få et overblik over, hvilke traditioner der er gode at kende, når du skal holde jul i år – ud over gaverne og juletræet selvfølgelig.

De vigtigste juletraditioner, der stadig holder i 2016

  • Spænding! En af de traditioner, der har en særlig plads i vores hjerter, er forventningens glæde. Derfor er nedtællingen noget, vi bliver ved at gøre meget ud af - med kalenderlys, adventskrans, pakkekalender og julekalender.
  • Hjertet! For mange af os er julen hjerternes fest – og den talemåde er faktisk særlig dansk. H. C. Andersen flettede nemlig i 1860’erne det første julehjerte, vi kender til, og siden er julehjertet gået igen som tradition i julepynt og på juletræet.
 

  • Mm, gløgg! Den hører julen til. I virkeligheden er det en svensk tradition, vi har taget til os efter 2. verdenskrig, men den holder stadig. Fordi det er en fantastisk måde at mødes og samles på. At hygge sig med et glas gløgg, bliver man aldrig træt af.
  • Stjernen! I de fleste danske hjem pryder en stjerne toppen af juletræet, og det ændrer sig ikke foreløbigt. Selvom der faktisk har været mange variationer gennem tiden -  lige fra en stork i Peters Jul til Dannebrog og papirengle.
  • Mad! Julemiddagen er også en vigtig tradition. Vi laver vores egne små variationer og twists, men overordnet set står menuen på and, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål og brun sovs. Og selvfølgelig risalamande til dessert.
  • Hallelujah! Der har været mange forsøg på at introducere nye moderne julesange, som kan synges rundt om juletræet, men uden held. Vi elsker nemlig de gode gamle julesalmer: ’Højt fra træets grønne top’, ’Glade jul, dejlige jul’, ’Et barn er født i Betlehem’, ’Det kimer nu til julefest’ og ’Dejlig er den himmel blå’.

Skab dine egne juletraditioner. Måske skal I have en dag i december, hvor I bager lækre julesmåkager? Måske vil I selv fælde juletræet i skoven - eller måske skal I lave jeres egen julesnaps?

Relaterede artikler

Sådan kommunikerer unge uden mobilen
Tidens trends

Sådan kommunikerer unge uden mobilen

Vi vil have luksus cocktails hjemme i stuerne
Tidens trends

Vi vil have luksus cocktails hjemme i stuerne

De bedste drinks til sommerfesten
Tidens trends

De bedste drinks til sommerfesten

Filterkaffe er tilbage: Sådan får du den perfekte kop kaffe
Tidens trends

Filterkaffe er tilbage: Sådan får du den perfekte kop kaffe