- Hjem
- Inspiration
- Borddækning
- sådan vælger du de rigtige glas

Sådan vælger du de rigtige glas
Hvilke glas skal du dække op med, når du får gæster til middag? Vi stiller skarpt på former og faconer, og guider dig til at finde de rette glas til alle slags middage.
Skrevet af Imerco · 3 juni 2024Det kan være lidt af en kunst at vælge de rette glas til middagen. Særligt når der findes mange smukke glas i et væld af former og faconer – men selvom æstetikken selvfølgelig har en betydning, så er formen og faconen ikke helt uvæsentlig. Glassenes forskellige udformninger er nemlig designet til at fremhæve aromaer og smagsnuancer på hver sin måde. Vi guider dig til at få den bedste smagsoplevelse med de rette glas.

Genialt til de hvide
Det klassiske hvidvinsglas er lille og tulipanformet, hvilket vil sige at det smaller ind i åbningen og begrænser kontakten med ilt. Derved holder glasset godt på hvidvinens delikate smag og sartere aroma, de nemt vil kunne fordufte i et stort glas.
Er også godt til:
Hedvin og ung rosévin
Til de fleste røde
De fleste rødvine har godt af masser af luftkontakt, fordi ilt åbner vinens smag. Derfor er rødvinsglas større end hvidvinsglas – med større iltningsflade og plads til at slynge vinen rundt og frigive duftstoffer. Jo lettere rødvin des mindre rødvinsglas.
Er også godt til:
Orangevin og rosévin
Glasset til bourgogne
Bourgogneglasset er det store glas i klubben, og med sin store iltningsflade er det skabt til vine med lavt indhold af garvesyre, som dem fra Bourgogneområdet. Det giver god plads til at slynge vinen rundt, så den ilter. Og samtidig kan du nyde duften fuldt ud.
Er også godt til:
Andre kraftige rødvine samt kraftig, fadlagret hvidvin
Godt til gin
Gin er ikke en spiritus, der sædvanligvis nydes i sin rene form og derfor skal et godt ginglas være rummeligt, så der både er plads til isterninger og tonic eller anden ”mikser”. Vi foreslår hele 90 cl, så der er plads til masser af boblende G&T. Mens man tidligere oftest brugte klassiske highball- glas (lange slanke glas uden fod), er det klart de mere rummelige ballonglas på stilk, som i dag foretrækkes af ginelskere.
Er også godt til:
Spritzers
Cool til cognac
Det tulipanformede cognacglas har den fordel at det er buttet. Ligesom sin slægtning, det store ballonformede cognacglas, har det god plads til at slynge de dyre dråber rundt. Men samtidig er det langt bedre til at holde på cognac’ens smag og duft end et stort ballonglas, fordi den tulipanformede indsnævring tillader meget lidt fordampning.
Er også godt til:
Armagnac og Baileys
Læs også: Alt du skal vide om glaspest.
Husk vandet!
Et godt vandglas skal være rart at holde på, godt at drikke af og smukt at se på. Og vigtigst: det skal altid på bordet, også selvom du serverer vin til maden. Dels har I mulighed for at skylle munden mellem vin og retter og dels har I noget at slukke tørsten i.
Er også godt til:
Pilsnerøl
Snaps i et snuptag
Snapseglasset er et must til julefrokosten. Og er du i tvivl om størrelsen på snapsen, så er Perfection-snapseglasset særligt smart. For ligesom flere af seriens glas, er snapseglasset designet med en slags ”skænkelinje”, der markerer hvordan genstanden skænkes korrekt og samtidig fungerer som en smuk design detalje. Glasset har høj stilk at holde i, så varme hænder ikke kommer i nærkontakt med den kolde snaps.
Er også godt til:
Likør
Til Martini m.m.
Den kendte og stilfulde James Bond-facon er blødt lidt op i Martini-glasset her, for at give plads til den karakteristiske skænkelinje, som markerer hvor højt, der skal hældes. Den kegleformede skål sidder på en høj stilk, som forhindrer, at din afkølede cocktail varmes op af dine hænder. Modsat mange andre cocktails serveres Martini nemlig ofte uden is.
Er også godt til
Champagne og cocktails uden is
Lige til øllet!
Mens pilsnerglas er slanke og kegleformede, er glas til mørke og kraftigere øl typisk buttede og nærmest med facon som oversize cognacglas. For ikke at fylde glasskabet med mange forskellige ølglas, så gå efter et allround-glas som det, vi viser her. Med høj, kegleformet facon, der fremmer skummet i øllet og præsenterer øllen flot. Og samtidig med lidt rund rummelighed til mørke øls aromaer.
Er også godt til:
Cocktails og milkshakes
Glasset til spiritus
Spiritusglas er ikke ret store, da de bruges til drikke, der nydes bedst i små mængder. Den elegante tulipanform gør glasset nemt at holde om, hvis du ønsker stille og roligt at varme indholdet op. Og den indsnævrede åbning sikrer, at aromaerne fra en god rom eller eau-de-vie ikke fordamper, inden de møder din næse.
Er også godt til:
Dessertvin