Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til boligen? Shop Amok her
Søg varer og brands
Borddækning

Hvilke glas skal du bruge til hvad og hvorfor?

Rødvin, champagne, dessertvin og cocktails. Det er ikke lige meget, hvilket glas du serverer de dyre dråber i. Takt og tone-ekspert Henrik Walbom fortæller her hvorfor.

Skrevet af Imerco · 27 marts 2017

importedContent

Se alle glas

Henrik Walbom, ekspert i moderne takt og tone og ejer af Etikette, hvor han rådgiver både private og virksomheder:

”I de finere kredse har der altid været stort fokus på smukke glas til middagen, og i dag handler det om at få den største nydelse og oplevelse ud af det. De mange forskellige glas er udviklet til at få det bedste ud af den drik, du serverer.”

Champagneglas

Har du noget at fejre – så skal der bobler i glasset! Men hvilket glas skal du vælge, når champagnen er åbnet? Der findes tre forskellige slags champagneglas: flute, tulipan og coupe. Flute-glasset er det klassiske høje og slanke champagneglas, som gør sig godt til en ung champagne. Tulipan-glasset er ofte eksperternes favorit, og glasset gør sig godt til en kompleks vintage champagne. Til sidst har vi det glamourøse coupe-glas, som med sin runde form og 1920’er charme gør sig godt til de sødere champagner.

Holemgaard champagneglas

Se alle champagneglas

Brug champagneglassene til alle slags mousserende vin som cava, prosecco, crémant og selvfølgelig champagne!

Vinglas

Det er vigtigt, at vinglasset har både den rigtige form og størrelse for at fremhæve vinens duft og få alle smagsnuancerne til at træde frem. Først og fremmest skelner man mellem hvidvinsglas og rødvinsglas. En god rødvin åbner sig op ved stor kontaktflade med luften, mens hvidvinen har brug for en mindre kontaktflade for at bevare sine smagsegenskaber. Traditionelt set skelner man i rødvinens verden mellem bordeauxglas og bourgogneglas. Bordeauxglasset er typisk et slank og højt glas - perfekt til dig der foretrækker en kraftig rødvin som eksempelvis cabernet sauvignon eller syrah. Det runde bourgogneglas er derimod skabt til den enkle og feminine pinot noir.

Holmegaard vinglas

Se alle vinglas

Dessertvinglas

Dessertvinglasset er det mindste af de højstilkede glas, da det bruges til de søde og meget alkoholrige vine, som bedst nydes i mindre mængder. Glasset er perfekt til at servere en sød dessertvin eller en krydret portvin som afslutning på måltidet. Du kan også bruge det til at servere en frisk aperitif for dine gæster.   

Dessertvinglas

Se alle dessertvinglas

Cognacglas

Skal du holde et klassisk middagsselskab, skal der cognacglas på bordet efter maden. Cognacen serveres typisk i to former for glas: ballonglasset og tulipanglasset. Det klassiske og buttede ballonglas kender du måske fra film. Det er stilet og ligger godt og luner i hånden, hvis ikke man er til en helt kold cognac. Det tulipanformede glas, som mange eksperter foretrækker, holder længe på smagsnuancerne. Cognacglasset kan også sagtens bruges til rom og whisky.

erik bagger a/s Elegance cognacglas

Se alle cognacglas

Cocktailglas

Skal du servere en forfriskende dark n’ stormy eller mojito efter middagen? Så er det elegant med et lidt bredere glas, der ikke er for højt. Det må også gerne være dekorativt med udskæringer i glasset. Er du mere til en dry martini eller cosmopolitan, skal du gå efter det klassiske, høje og slanke martiniglas. Den lange stilk sikrer, at cocktails, der serveres uden is, ikke bliver opvarmet i hånden.

Rosendahl Grand Cru vandglas

Se alle cocktailglas

Der skal altid være vandglas på middagsbordet. Sæt kulør på bordet ved at vælge et farvet vandglas i stedet for et klart – det giver en superflot effekt. 

Se alle vandglas

Se også: Ølglas: Sådan vælger du det rigtige

Se alle glas