Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Spar 20% når du køber for minimum 200 kr*. Brug koden: SHOPAMOK
Søg varer og brands
Rengøring og vedligehold

Trænger dit julepynt til lidt rengøring?

Åh nej, var al din fine julepynt støvet og nusset, da du fandt den frem fra julekasserne? Læs med her og få julepynten til at funkle på ingen tid.

Skrevet af Imerco · 21 november 2016

importedContent

Det er en fryd at gense julepynten hvert år. Alle de fine julekugler, juleuroer, lysestager og små søde nisser - men hov! Selvom du har pakket det forsigtigt ned og har stillet det fint i kasser i kælderen, er meget af julepynten lidt støvet og nusset. Fortvivl ikke, vi guider dig her til strålende rent julepynt.

Se alt julepynt

Sådan får du din julepynt skinnende ren

Julekugler

De smukke julekugler er oftest pyntet med striber, glimmer eller andet, så her skal du være meget forsigtig. Tør kuglerne med en tør, blød klud.

Se vores store udvalg af julepynt her

Se alle julekugler

Lyseholdere

Kæmper du også hver bagjul med rester af stearinlys i dine fine, forgyldte lyseholdere? Et simpelt tip til at befri juletræslyseholderne for stearin er at lægge dem i varmt vand, der blødgør stearinen. Så er det lettere at få stumperne af stearin fri.

For at rengøre lysholderne anbefaler vi, at du vasker dem forsigtigt i varmt sæbevand og bruger en blød klud. Tør af med en tør klud bagefter. Brug endelig ikke pudsemiddel, det kan nemlig ridse belægningen. 

Se alle lyseholdere her

Juletræstæppet

Er uheldet ude, og er der dryppet stearin på dit juletræstæppe, så fortvivl ej. Stearin kan fjernes fra tekstil på 3 måder:

Den varme – læg et par stykker køkkenrulle eller kaffefiltre over og under pletten og brug et strygejern på lav varme til at smelte stearinen. Køkkenrullen suger nu den smeltede stearin væk. Husk at slå strygejernets dampfunktion fra først.

Den kolde – stearinpletten skal størkne, så stoffet skal en tur i fryseren. Frosset stearin kan du nemlig banke på, til det splintrer og kan skrabes af stoffet eller falder af sig selv.

Med acetone – har behandlinger med varme og kulde ikke taget al stearinen, kan du forsigtigt pletrense med acetone. Men vær forsigtig, det er ikke alt stof, der tåler opløsningsmidler, som acetone.

Juletrætæppe

Sølvtøj

Tag en ler- eller glasskål og beklæd den med stanniol. Tilsæt et par spsk. køkkensalt og bagepulver og fyld op med meget varmt vand. Kom nu det misfarvede sølvtøj i skålen og lad det ligge i 10-20 sekunder. Tør det af med en blød klud, så er det funklende igen.

Brug gennemsigtige bakker fra f.eks. flødeboller, når du pakker din julepynt væk igen. Så er den godt beskyttet fra støv og snavs, og du får et fint overblik over dine ting.

Messing- og kobberpynt

Har du lysestager eller anden pynt i messing, kan du opløse 15 g citronsyre i to liter varmt vand og lægge din messingpynt i blød i 15 minutter. Brug en lille, blød tandbørste til at fjerne eventuelt snavs, og skyl derefter i vand med opvaskemiddel. Tør til sidst af med en blød klud.

Stelton julepynt i messing

Guldpynt

Dine fine juleuroer eller lysholdere er desværre også meget sarte over for fedtede fingre, men undgå pudsemidler. Rengør i stedet med sæbevand og tør med en ren, blød klud.

Bånd

De fine bånd i dine julekugler eller juleuroer kan nemt se lidt nussede ud efter sidste år. Læg dem i blød i håndvarmt vand med lidt vaskemiddel, skyl dem, og læg dem til tørre på et håndklæde. Så er de så gode som nye. Tør ikke på selve båndene, da du kan risikere at tørre eventuelt pynt eller bogstaver af.

Læs også: 10 juleforberedelser du kan gå i gang med nu

Se alt julepynt