Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til boligen? Shop Amok her
Søg varer og brands
Rengøring og vedligehold

Sådan kommer du af med rustpletter på bestikket

Åh nej! Dit fine bestik, som ellers er af rustfrit stål, har pludselig fået grimme rustpletter. Det kaldes flyverust, og heldigvis kan du godt befri dine knive og gafler fra det.

Skrevet af Imerco · 7 juni 2022

Flyverust er de ikke så kønne rødlige pletter, som kan opstå, når dit bestik har været en tur i opvaskemaskinen. Det opstår, når ting af jern, der godt kan ruste eller måske allerede er rustet, vaskes i samme vand.

Rustet ’flyver’ over på de andre ting, og det kan godt give en høj puls, når yndlingsbestikket pludselig ser kedeligt ud. Det er sigter, æggedelere, hvidløgspressere og ostehøvle med streng, som er de største syndere. Så hvis du vil være på den sikre side, så bid i det sure æble og vask disse ting i hånden.

Men frygt ej, hvis det kun er små pletter af rust, der er på dit bestik, for så kan det højst sandsynligt fjernes i en ruf.

Se alt bestik.

Tip

Hvis du finder flyverust i selve opvaskemaskinen, så smid en teske citronsyre i sæbeskuffen og kør en tom vask – det burde gøre maskinen skinnende ren igen.

Hvis dit bestik har fået flyverust, så prøv et af disse råd

  • Puds pletterne med keramisk kogepladerens, og vask så bestikket grundigt.
  • Smid bestikket i en pose med ketchup natten over, og se om det gør tricket.
  • Forsøg at gnubbe citronsyre mod pletterne - men pas på, for citronsyre kan være ret skrapt.
  • Læg en let sammenkrøllet bold eller to af stanniol ind i din opvaskemaskine og vask et par gange – flyverusten vil blive tiltrukket af sølvpapiret.
  • Gnid en stålsvamp mod pletterne – men vær lidt forsigtig, for stålsvampen er grov, og den kan ridse.
  • Du kan selvfølgelig også købe et særligt middel til flyverust.

Hvis du finder flyverust i selve opvaskemaskinen, så smid en teske citronsyre i sæbeskuffen og kør en tom vask – det burde gøre maskinen skinnende ren igen.

LÆS OGSÅ: Rengøring og vedligehold af bestik.