Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Medlemstilbud: Shop og spar 20-40% på ALT* stel, glas og bestik. Se tilbuddene her
Søg varer og brands
Udeliv

Havekalender – hvad og hvornår?

Vil du have det mest mulige ud af din have hele året? I artiklen her får du både overblik og gode råd til at udnytte havens givende skatkammer sæson for sæson.

Skrevet af Imerco · 11 august 2022

En have er et enormt subjektivt foretagende, der i høj grad afspejler personlige ønsker og behov for, hvad den skal bruges til. Vil du gerne have mest muligt ud af din have, er det selvfølgelig vigtigt at have udstyret i orden til alt fra lugning af ukrudt til plukning af frugter. Det er samtidig smart at kende til sæsonernes forskellige muligheder og udfordringer, så du får mest ud af din have.

Se alt fra Fiskars.

Havekalender vinter: december – januar – februar

Om vinteren kan det hele synes gråbrunt og kedeligt, men der er alligevel mange ting, man kan ordne og sørge for i denne periode. Frosten kan komme snigende i nattens mulm og mørke, så det kan især være en god idé at sikre sig mod de skader, der kan opstå som følge heraf.

Lad juletræet hjælpe

Har du haft juletræ i stuen, kan det skæres ned efter juletiden, så grenene kan bruges til at dække potteplanterne til med. Rødder i potter er mere kuldskære end dem i jorden, så derfor kan de snildt bruges lidt ekstra dække her i de kolde måneder.

Plant løg ud i haven

Måske har du husløg tilovers fra juledekorationer? Eller haft hyacinter inde i december? Disse kan du plante ud i haven, så de kan pryde i vinterhaven også.

Forkæl dit værktøj

For at være ekstra godt kørende til den forestående varmere sæson, kan det være en god idé at gå sit værktøj igennem. Måske skal saksen slibes eller havesaksen have olie. Fjern rust og olier de redskaber, der kan tåle det, så alt bliver klar til en ny lang udesæson.

5 must haves til haven

  • Beskæresaks
  • Planteske
  • Knæpude
  • Grensaks
  • Plæneklipper

Beskæring af frugttræer

Du kan sagtens udnytte en smuk vinterdag til at gennemgå dine frugttræers form og tilstand. Skær gerne store, strittende grene af og formgiv på den måde træet, så det vokser sig ekstra harmonisk. Husk i samme ombæring at fjerne gamle frugter, der ikke selv er faldet af træet endnu. Husk at smide dem direkte i skraldespanden og ikke på komposten, så risikoen for svamp kan undgås.

Psst...

Grønkål står stadig smukt nu – de smager endda bedst efter at have fået frost, så nyd bare godt af den sprøde kål nu og frem til forårets rigtige komme.

Forårsfine grene

Tag forskud på det kommende forår ved at klippe grene af kirsebærkornel, forsythia eller mirabelle og fremdriv blomstring ved at sætte dem i vand indendørs.

Se alt fra Fiskars.

Havekalender forår: marts – april – maj

Nu begynder det hele at pible frem med farver, grønne skud og en friskhed dominerer i luften. I denne periode kan du starte med at forspire grøntsager og sommerblomster, så du er godt dækket ind både spiseligt og æstetisk.

Forårsrengøring i haven

Trætte, tørre grene, revnede urtepotter og nedslidt haveværktøj. Gennemgå det hele og forbered dig på den måde til en ny sæson.

Opfriskning af havemøblerne

Tjek havemøblerne for grønne belægninger, støv og skidt. Rengør dem gerne ude i haven på en klar dag, så de er frisket op til igen at komme i brug meget snart.

Klip ned og gød

Fjern visne skud og stive stængler fra sidste år. Nye skud kommer måske allerede til syne, så derfor er det oplagt at give dem mere plads at udfolde sig på. Stauder kan med fordel klippes ned nu med en god beskæresaks, mens roserne vil nyde godt af en omgang gødning allerede nu. Du kan med fordel tage en havesæk med dig rundt, så du slipper for at samle afklip op senere.

Frem med maskineriet

Bedre vejr betyder også gang i græsplænen. Klip ikke græsset for langt ned de første gange, men lad det i stedet få mulighed for at vækste godt fra start, så ukrudtet holdes nede. Når sommeren sætter ind, kan det sagtens klippes længere ned.

Er din plæne mere mos end græs? Kør plænen over med en vertikalskærer i en periode, hvor vejrudsigten lover tørt. Riv herefter mosset op med en rive og så nyt græs i stedet for.

Se alt fra Fiskars.

Havekalender sommer: juni – juli – august

Nu er det endelig tid til at nyde haven fuldt ud! Selvom det danske vejr kan være noget omskifteligt, er det disse måneder, der især giver anledning til mange timers tilstedeværelse i uderummet. Mens du nyder blomsterhaven i fuldt flor, kan du passende nippe tørre og visne blade af, så nye skud får god mulighed for at vise sig frem. Derudover er det nu køkkenhaven virkelig giver udbytte, så sørg for at nyde godt af dine selvgroede råvarer.

Vand, vand, vaaaaand…

De varme måneder kan betyde, at haven trænger til ekstra vand. Uanset om du vander med regnvand eller tager fra hanen er det ideelt med en god haveslange, der kan nå vidt omkring. Brug en spreder, så vandet udnyttes bedst muligt. Husk at du også kan vande din kompost, hvis den bliver for tør.

Køkkenhaven bugner

I takt med at du tager fra køkkenhaven, kan du sagtens så nyt, så sæsonen forlænges. Hold især øje med at din salat ikke løber løbsk – pluk og spis derudaf! Kig også højere op, hvor blandt andet hyldeblomst nu er klar til at blive plukket og måske lavet til lækker saft.

Tip

Har du overflod af tomater, kan de enten gives væk, tørres eller koges til tomatsovs, der kan bruges senere på sæsonen.

Skærehavens flotte farver

Måske har du lagt an til en skærehave, måske har du blot plantet dine favoritblomster i bede og krukker. Uanset hvad, er det genialt at kunne gå en tur i haven og plukke smukke blomster med ind og sætte i vaser. Nyd at sammensætte en ny buket uge for uge – det vil med garanti sprede glæde.

Giv græsplænen en tur

Skulle du være heldig at regnvejr kigger forbi, så udnyt den våde plæne og trim kanten med en spade. Ligeledes kan en dag med våd jord også være ideel at bruge til at fjerne mælkebøtter.

Se alt fra Fiskars.

Havekalender efterår: september - oktober – november

Sommerens sprudlende liv og farverige flor er så småt på vej i hi, mens landskabet overtages af mere varme nuancer. Vinteren nærmer sig, men inden da sørger efteråret for at holde dig beskæftiget i haven lidt endnu.

Sensommerens frugter

Høst og pluk sensommerens frugter. Det er nu alt fra æbletræer til brombærbuske bugner med friske råvarer. Udnyt naturens spisekammer og høst og pluk, hvad du kan. Det meste kan enten syltes, saftes eller bages til lækkerier, der rækker langt ind i vinteren.

Køkkenhaven – ikke helt slut endnu

Selvom sæsonen for dyrkning af grøntsager går på hæld, kan du godt sætte nye planter nu. Jordbær og rabarber kan plantes nu, så de kan høstes til foråret allerede. Purløg, oregano og persille kan også overvintre, selvom de vil blive udsat for kulde.

Tip

Brug haven til at indsamle kogler, mos og afklippede grene til efterårs- og juledekorationer.

Fjern ukrudt og riv blade sammen

Inden vinteren for alvor sætter ind, kan du luge ukrudt – især de små planter og friske skud kan med fordel fjernes nu, så de mindsker spredning i løbet af vinteren og til foråret. I samme ombæring kan nedfaldne blade rives sammen og kommes i komposten.

Lys haven op

De mørke timer er flere end de lyse. Pynt haven op med lyskæder og lanterner, så den kan lyse op i vintermørket. Det kan selvfølgelig jules op i december, men lys i haven kan du snildt have i mange måneder. Det virker både velkommende og hyggeligt på gæster såvel som dig selv.

Se alt fra Fiskars.