Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til køkkenet? Gå på opdagelse her
Søg varer og brands
Rengøring og vedligehold

Kobber, messing og stål: Sådan rengøres metaller

Ser dine lysestager lidt matte og kedelige ud? Vi guider dig til, hvordan du rengør metal nemt og hurtigt, så det funkler som nyt.

Skrevet af Imerco · 3 juli 2022

Skinnende metaller som messing, kobber og rustfrit stål er populære i indretningen – både i form af lysestager, urtepotteskjulere og lamper. Men fedtede fingre og støv giver dem et kedeligt og mat udtryk, så læs med her og find ud af, hvordan du nemt rengør dit metal.

Messing og kobber

De gyldne metaller giver dit hjem et flot og stilet udtryk, især når de skinner - uanset om det er gryder, lysestager eller lampe i enten kobber eller messing. Heldigvis kan du med få midler holde dem blanke.

Opløs 15 gram citronsyre i to liter varmt vand og læg dine messing- eller kobberelementer i blød i 15 minutter. Brug en lille, blød tandbørste til at fjerne eventuelt snavs, og skyl derefter i vand med opvaskemiddel. Tør til sidst af med en blød klud.

Rustfrit stål

Har du fået fedtede fingre på dit rustfrie stål? Så følg dette simple råd – og om 20 minutter er dine ståloverflader så gode som nye. Opløs en smule opvaskemiddel i en skål med varmt vand, vrid en mikrofiberklud i sæbevandet og vask overfladen. Tør derefter af med en tør klud, hæld lidt madolie på kluden og polér overfladen. Lad den trække et kvarters tid, og polér til sidst efter med en tør klud.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du af med flyverust.

Guldbelagte metaller

Dine fine lysestager, det smukke bestik eller vaser med gyldne belægninger er især sarte over slid. Undgå pudsemidler, selvom de fedtede fingre kan være fristende at gå efter med skrappe midler. Brug i stedet for mildt sæbevand og tør efter med en ren, blød klud, så får du et blankt resultat.

Tip

Er du i tvivl om metallet, så går du aldrig galt i byen med mildt sæbevand og en tør, blød klud til at tørre efter med. Undlad opvaskemaskine, hvis du er i tvivl.

SØLV OG GULD

Sådan rengøres sølv

Tag en glasskål, og beklæd den med stanniol. Tilsæt et par spiseskefulde køkkensalt og bagepulver og fyld den op med meget varmt vand. Kom nu det plettede sølvtøj i skålen, og lad det ligge i 10-20 sekunder. Tør det af med en blød klud, og vupti – så er det funklende og fint igen. Vær opmærksom på, at hvis dit sølvtøj er oxideret, er god gammeldags knofedt og håndkraft den bedste vej frem. Ellers risikerer du at beskadige overfladen og eventuelt mønster.

Sådan rengøres ægte guld

Brug kun en mild sæbevandsopløsning og tør efter med en ren, tør klud. Vær opmærksom på, at guld er et blødt materiale og derfor nemt bøjer.

Se al borddækning.