Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til boligen? Shop Amok her
Søg varer og brands
Borddækning

Den ultimative guide til borddækning

Borddækning kan være kompliceret, og du er måske i tvivl om, hvor vandglasset skal stå? Følg denne guide, næste gang du skal dække et korrekt bord i bedste Emma Gad-stil.

Skrevet af Imerco · 29 maj 2022

Jo flere retter, jo mere kompliceret bliver borddækningen. Med flere sæt bestik, glas, tallerkener og servietter er det let at blive forvirret, når du skal dække op til en fin middag, men fortvivl ikke. Vi guider dig her til et smukt og korrekt dækket bord.

Første skridt i borddækningen: Dugen

Det første, du skal have styr på i forhold til borddækning, er at vælge en pæn og nystrøget dug. Er den mønstret, bør du vælge tallerkener, der er så enkle som muligt – og omvendt, hvis dugen er ensfarvet kan du peppe borddækningen op med mønstrede tallerkener.

Klassisk borddækning med tallerkener

Ved en klassik borddækning, er det vigtigt at have styr på dine tallerkener. På det klassiske bord lægger du nederst en dækketallerken, der bliver på bordet under hele middagen – men du skal ikke spise af den. Derefter kommer en middagstallerken og en frokosttallerken eller dyb tallerken til forretten. Den lille tallerken til brød skal stå på venstre side.

TIP: Brug smørbrikker i træ som alternativ til brødtallerkener for et fint, nordisk look.

Bestikket: Start altid yderst

Hvordan bestikket lægges, er et af de typiske spørgsmål ved borddækningen. En simpel huskeregel er at lægge bestikket, så gæsten begynder udefra og bevæger sig ind mod tallerkenerne for hver ret. Gaflerne skal ligge til venstre og knivene til højre med skæret ind mod tallerkenen. Hvis forretten er suppe, skal skeen ligge yderst til højre. Kagegaffel og/eller dessertske skal ligge over tallerkenen. Skal du bruge begge, lægges gaflen tættest på tallerkenen, så takkerne peger mod højre. Skeen lægger du over gaflen med skaftet mod højre.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du dække dit bord, hvis du er til klassisk elegance.

Placér glassene med præcision

Stil glassene, så gæsten starter fra højre og går mod venstre. Serverer du tre retter, begynder du altså fra højre med hvidvinsglasset, derefter rødvinsglasset og til sidst dessertvinglasset. Sørg for, at rødvinsglasset står midt for tallerkenen. Vandglasset skal stå yderst til højre.

TIP: Husk altid at have en karaffel med vand på bordet, så dine gæster selv kan veksle mellem vand og vin.

Se alle glas.

Tip

Beregn mindst 50 cm til hver person ved bordet – gerne mere, hvis du dækker op med brødtallerkener.

Pynt er prikken over i’et i borddækningen

Sidste skridt i din borddækning er pynten. Et kreativt og smukt dekoreret bord er prikken over i’et ved middagsselskabet. Undgå blomster i jord og kraftig duftende blomster, da de kan stjæle opmærksomheden fra smagen af maden. Brug i stedet masser af levende lys, friske grene eller tørrede blomster som pynt.