Fastelavnsboller: de klassiske, de grove og luksus-versionen

Vandbakkelse eller bolledej? Creme eller flødeskum? Mulighederne er mange, når det kommer til fastelavnsboller. Vi giver dig opskriften på tre forskellige slags. Så kan du vælge den, du har allermest lyst til at sætte tænderne i.

Skrevet af Imerco , d. 02-02-2020 i Inspirér mig
Se alt bageudstyr

Tiden nærmer sig, hvor vi igen iklæder vores små poder (og/eller os selv…) i prinsessekjoler, batman-dragter og dyrekostumer. Fastelavn er ’slå katten af tønden’, sjove kostumer – og, ikke mindst, fastelavnsboller. Men vi ved, at ikke alle har samme smag, når det kommer til den velkendte søde og appetitlige bolle. Derfor giver vi dig her hele tre opskrifter på fastelavnsboller: den klassiske, den grove og luksus-versionen. Så kan du selv vælge den, der får dine og dine børns tænder til at løbe i vand.

Det skal du bruge til de klassiske fastelavnsboller

Antal: 12 stk

Dej:

Korn af 1 vaniljestang

1,5 dl mælk

50 g gær

1 spsk. sukker

1 knivspids salt

100 g blødt smør

1 æg

400-450 g hvedemel

Æg til pensling

Creme:

Korn af 1 vaniljestang

2 spsk. sukker

4 æggeblommer

1 spsk. majsstivelse

2,5 dl mælk

Sådan laver du klassiske fastelavnsboller:

  • Del vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud i mælken. Lun mælken (30-35 grader), og opløs gær, sukker og salt heri. Kom mælkeblandingen i en røreskål og tilsæt smør, æg og halvdelen af hvedemelet, og rør dejen godt sammen. Tilsæt resten af hvedemelet og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45 minutter.
  • Lav cremen imens dejen hæver: Del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og pisk vanilje sammen med sukker, æggeblommer og majsstivelse i en skål. Kog mælken op med vaniljestangen i gryden. Tilsæt mælken til skålen med æggemassen, og pisk cremen en gang igennem. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog den op under omrøring. Lad cremen køle helt ned.
  • Del dejen i 12 lige store dele, og rul dem flade med en kagerulle.
  • Placer ½ spsk. creme i midten af dejen, og saml bollen omkring cremen. Sørg for at lukke bollen godt sammen i bunden, og vend den flotte side opad. Lad fastelavnsbollerne hæve lunt og tildækket på en bageplade beklædt med bagepapir i 20 minutter. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200°C i ca. 12-15 minutter.
  • Lad dem køle helt ned på en rist og pynt med glasur og frysetørret hindbær, nødder eller andet.

Opskriften er udviklet af Valsemøllen i samarbejde med madblogger Maria Vestergaard.

Læs også: Bagning med børn: Sjovt og lærerigt

 

Fastelavnsboller - de klassiske

 

Det skal du bruge til de grove fastelavnsboller

Antal: 12 stk.

Dej

140 ml sødmælk

30 g gær

1 stort æg

20 g lyst rørsukker

90 g smør

300 g hvedemel med fuldkorn

1 knivspids salt

1 tsk. abrikossyltetøj

36-48 chokoladeknapper

1 æg til pensling

Vaniljecreme

1 vaniljestang

15 g lyst rørsukker

1 stort æg

2 spsk. maizena

2,5 dl sødmælk

Remonce

70 g lyst rørsukker

70 g ren rå marcipan

70 g blødt smør

Glasur

150 g flormelis

30-40 g pasteuriserede æggehvider

Sådan laver du grove fastelavnsboller:

  • Lun mælken, og opløs gæren heri. Rør ægget og sukkeret i. Smelt smørret, og rør det i. Sigt mel og salt i, og ælt dejen godt sammen. Dæk dejen med et viskestykke, og lad den hæve lunt 1 time.

  • Imens kan du lave vaniljecremen og remoncen: Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret.  Rør æg, vaniljesukker, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Varm resten af mælken op til lige under kogepunktet, og bland den med æggeblandingen. Hæld massen tilbage i gryden og opvarm, imens du konstant pisker til cremen tykner. Tag cremen af varmen og lad den køle helt af.

  • Ælt sukker, marcipan og smør sammen til remonce.

  • Rul din dej ud på et meldrysset bord – ca. 0,5 cm tyk. Skær 12 ens stykker. På hvert stykke lægger du en spsk. vaniljecreme, en spsk. remonce, en tsk. abrikossyltetøj og 3-4 mælkechokoladeknapper. Fold hvert hjørne ind over fyldet og saml firkanten til en bolle, så fyldet ikke løbet ud. Vend bollerne, så samlingen vender nedad, og læg dem på en bageplade med bagepapir på. Lad dem efterhæve til dobbelt størrelse ca. 30-60 minutter.

  • Pensl dem med et sammenpisket æg, og bag bollerne ved 220°C (varmluft 200°C) i 15-17 minutter. Lad dem køle af.

  • Pisk flormelis og æggehvider til en sej glasur, og smør glasuren ud på bollerne. Tilsæt en masse forskellige farver af pastafarver, og træk et mønster med en tandstik.

Opskriften er udviklet af Valsemøllen i samarbejde med kogebogsforfatter Ditte Julie.

Læs også: Fastelavnsboller: Den eneste opskrift, du har brug for

Fastelavnsboller - de grove

Det skal du bruge til de luksus-versionen

Antal: 6 stk.

Dej:

100 g smør

100 g hvedemel

2 dl vand

1 knivspids salt

4 æg

Fyld:

4 dl fløde

1-2 tsk. vaniljesukker

350 g friske hindbær

Sådan laver du luksus-versionen:

  • Kom smør og vand i en gryde og kog det op, til det bulderkoger.

  • Sigt melet, og kom saltet i. Kom al melet ned i det spilkogende vand, og pisk grundigt med et piskeris. Fortsæt med at piske i 5 minutter over varmen. Dejen skal slippe gryden. Sluk for blusset og lad dejen køle, til den er håndvarm.

  • Pisk æggene sammen med en gaffel. Rør æg i dejen lidt ad gangen. Sørg for at røre æggene ordentligt ud i dejen. Fyld dejen på en sprøjtepose med en stor, rund tyl og sæt 6 store runde klatter på en bageplade med bagepapir. Du kan også bruge to fugtige skeer.

  • Bag vandbakkelserne i 25-30 minutter på 200°C varmluft UDEN at åbne ovnlågen undervejs – ellers vil vandbakkelserne falde sammen. Afkøl på en rist.

  • Pisk fløden til flødeskum. Mas 100 g hindbær i en lille skål sammen med vaniljesukker, og vend det med flødeskummen. Del vandbakkelserne, fyld med flødeskum og friske hindbær. Drys med flormelis inden servering.

Opskriften er udviklet af Valsemøllen i samarbejde med mad- og livsstilsblogger Anja Suldrup.

Fastelavnsboller - luksus-versionen

Læs også: Den lækreste opskrift på grydebrød

Se alt bageudstyr

Relaterede artikler

Lav selv den lækreste julesnaps
Inspirér mig

Lav selv den lækreste julesnaps

10 konfirmationsgaver, der hitter hos konfirmanden
Inspirér mig

10 konfirmationsgaver, der hitter hos konfirmanden

Skab en personlig vægreol
Inspirér mig

Skab en personlig vægreol

Quiz: Hvor meget ved du om Royal Copenhagen?
Inspirér mig

Quiz: Hvor meget ved du om Royal Copenhagen?