andesteg i ovn

Perfekt tilberedning af juleand

Sådan lykkes du med den perfekte juleand. Timm Vladimir guider dig til at lykkes med den perfekte juleand, så stegen er sprød uden på og mør inden i.

Skrevet af Imerco · 25 september 2025

Andestegen er en af julens største glæder. Når skindet bliver gyldent og sprødt, og kødet mørt og saftigt, spreder duften sig i hele huset og samler familien omkring bordet. Her får du opskriften på en juleand stegt til perfektion, som er udviklet af Timm Vladimir.

Se alt fra Timm Vladimir Kitchen.

Ingredienser

Til anden

1 hel and
Kødnåle eller nål og tråd

Til fyld

4 æbler
300 g svesker
3 løg
3 fed hvidløg
1 kvist frisk timian

Sådan gør du

Forbered and og fyld

Tag anden ud, fjern indmaden og skyl den grundigt for blodrester. 

Tør anden af.

Forbered fyldet ved at skære æbler og løg i mindre stykker, og hak hvidløgsfed groft.

Bland æbler, svesker, løg, hvidløg og timian i en skål.

Fyld anden godt med fyld. Luk åbningen med kødnåle.

Stegning

Forvarm ovnen til 110 °C.

Placér anden på risten over en bradepande.

Steg i 3 timer, og fjern fedt fra bradepanden ca. hver time.

Efter 3 timer bør kernetemperaturen være 70-75 °C. Skru ovnen op til 160 °C og, steg yderligere 20 minutter.

Tag anden ud og lad den hvile 10-15 minutter.

Sæt ovnen på 220 °C og giv anden et kort ophold i ovnen, indtil skindet er sprødt.

Hvis du bruger et stegetermometer, så er det ok, at temperaturen når op omkring 80-82 °C, da fedtet beskytter kødet, så det ikke tørrer ud.

Udskæring

Lad anden hvile 15-20 minutter inden udskæring.

Skær først vinger og lår af.

Del evt. lårene i over- og underlår.

Skær brystkødet af skroget på begge sider og del i 2-3 skrå skiver.

Læs også: Timms tæskelækre julesalat.

Tip

Hvis du vil se mere til Timms madunivers, så se alle videoer med hans opskrifter og tips og tricks her:

Timm Vladimirs madunivers.

juleand timm vladimir