Klik & hent i butik

Byt i 1 år

Prismatch

Spar 20% på ALT* ved køb for min. 200 kr. Brug koden: KULØRT20
  • Hjem
  • Inspiration
  • Køkkentips
  • filterkaffe er tilbage

Filterkaffe er tilbage: Sådan får du den perfekte kop kaffe

Mmmh! Duften og smagen af velbrygget kaffe. Noget, du sagtens kan opnå med en helt almindelig kaffemaskine, der er blevet populær igen. Få kaffeeksperten bag Coffee Collective Klaus Thomsens gode råd her.

Skrevet af Imerco · 9 juni 2022

En kaffemaskine er til dig, der elsker kaffe, og de mange muligheder der er. Kaffekulturen er nu så velvoksen i Danmark, at der er et utal af bønner at vælge imellem. Er du til en chokoladelækker smag? Eller en frugtagtig?

Se også på hvilket land, bønnerne kommer fra. Kaffe fra Guatemala kan smage helt anderledes end bønner fra Kenya.

Hvis du brygger på en kaffemaskine med filter, vil du virkelig kunne smage nuancerne.

Derfor skal du vælge en kaffemaskine med filter

Kapselkaffemaskiner er blevet populære. Det har du sikkert lagt mærke til, når du er på besøg i dine venners køkkener. Men, fortæller Klaus Thomsen, udvalget af smagsvarianter er ret begrænset. Du kan nemlig kun købe de kapsler, som producenterne laver. Hvis du i stedet vælger en kaffemaskine, der laver filterkaffe, kan du selv gå på opdagelse hos dit lokale kafferisteri og udvælge de bønner, du bedst kan lide!

Klaus Thomsen, som er medstifter af The Coffee Collective, kaffebogs-forfatter og tidligere barista-verdensmester uddyber hvorfor: 

Espresso er meget koncentreret kaffe, som hurtigt kan komme til at smage netop koncentreret uden mange smagsnuancer. Filterkaffen fra en kaffemaskine giver derimod bedre muligheder for at lade selve kaffebønnen afgive den specifikke smag. Udtrykket bliver mere delikat, og du kan smage den enkelte bønne langt bedre”, fortæller kaffeeksperten.

Klaus Thomsens guide til den perfekt kaffe

  • Køb hele bønner og kværn dem selv i en kaffekværn.
  • Husk, groft sagt, at råvarerne – bønnerne - er det allervigtigste, når du brygger på kaffemaskine. Dårlige bønner, dårlig kaffe.
  • Tænk over det vand, du bruger – vandet i Danmark er meget kalkholdigt, og det kan forstyrre bønnernes aroma og smag, så brug f.eks. kildevand i stedet.
  • Brug 60-65 gram kaffe per liter vand.
  • Vær opmærksom på, hvor meget du kværner dine bønner – maler du dem for fint, bliver kaffen bitter, og maler du dem for groft, bliver kaffen tynd og sur.

Om kalk og din kaffemaskine

Det er en god ide at afkalke din kaffemaskine efter 30-50 brygninger eller hver 14. dag. Du kan for eksempel tælle filtre – så ved du, hvornår det er tid.

Hvis din maskine begynder at larme og dampe usædvanligt meget, er det på høje tid at afkalke den. Husk, at garantien ikke dækker, hvis din maskine går i stykker, fordi du ikke har afkalket den.

Du kan afkalke din maskine ved at putte en blanding af lige dele vand og eddike i kaffemaskinen. Kør blandingen halvt igennem uden filter eller kaffe. Sluk maskinen og lad den stå i en times tid. Kør så resten igennem. Husk at køre maskinen igennem et par gange med rent vand bagefter.

Tip

Gør din kaffemaskine pinligt ren – helst hver gang du har brugt den. Vidste du, at du sparer på energien, hvis du har en ren, afkalket kaffemaskine?