Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Spar 20% når du køber for minimum 200 kr*
Søg varer og brands
Udeliv

5 tips til valg af havemøbler

Når du skal vælge nye havemøbler, kan det virke som en jungle. Vi giver dig derfor 5 enkle tips, som hjælper dig til at vælge de havemøbler, der er helt rigtige for dig.

Skrevet af Imerco · 24 juni 2019

importedContent

Se alle havemøbler

1. Looket

Det første, som de fleste falder for ved et havemøbelsæt, er udseendet. Det er vigtigt, at du finder lige det havemøbel, som passer til din stil, og som du synes matcher din terrasse, have eller altan. Mange vælger en stil, som er i tråd med deres boligindretning, så de sikrer et ensartet udtryk både inde og ude. Husk at havehynderne også har en afgørende betydning for udtrykket.   

2. Kvalitet

Når du har fundet en række forskellige havemøbler, du synes, ser flotte ud, er det tid til at vurdere kvaliteten. Når du skal vurdere kvaliteten, er det vigtigt at have i mente, hvad du skal bruge havemøblerne til. Skal havemøblerne f.eks ofte flyttes, kan det være en god idé at vælge et let havesæt, som også kan stables. Skal det stå ude hele året, skal du gå efter et materiale, der kan tåle det omskiftelige danske vejr.

Underlaget, som havemøblerne skal stå på, er vigtigt at have for øje, da det har en stor betydning for valg af materiale. Hvis havemøblerne f.eks. skal stå direkte på græsset, er træ ikke så holdbart, da det gennem tiden vil suge fugt. Hvis du har et ujævn underlag, skal du passe på med at vælge lette stole, da de hurtigt vil blive ustabile. Skal havemøblerne stå direkte i solen, kan nogle havemøbler også falme i farven.

Fælles for alle havemøbler er, at man skal sikre sig et kraftigt og stabilt stel. Tjekke at samlinger og svejsninger er tætte, at møblet kan tåle vind og vejr efter behov, og at beslagene helst skal være lavet af metal.

Tip til havemøbler

3. Komfort

Når du skal købe nye havemøbler, er det vigtigt, at du tager dig god tid. Det er vigtigt, at du sidder i møblerne længe og mærker, om komforten er, som du ønsker. Her skal du særligt lægge mærke til:

  • Om der er god støtte i sæde og ryg
  • Vurdere om både stol og bord har den rette højde
  • Hvis stolen er for høj, kan det føles, som om der bliver lukket for blodomløbet i benene
  • Hvis bordet er for højt, sidder du ikke behageligt og vil hurtigt spænde op i skuldrene
  • Når du vurderer højden, skal du tænke over, om der skal være hynde i stolen eller ej
  • Hvis du ikke ønsker en hynde, skal du tænke over, om materialet bliver varmt af at stå i solen, da det vil brænde, når du sætter dig
  • Tjek om dine arme hviler naturligt på armlænene

Husk at du skal kunne sidde i havemøblerne i mange timer, så du kan nyde de lyse sommeraftener.

4. Pris

Når der er tale om havemøbler, hænger kvalitet og pris oftest sammen. Ønsker du ikke et havemøbel, der skal holde i flere sæsoner, kan et billigt sæt være en god løsning.

I nogle tilfælde betaler man også for designet. Derfor skal du gøre op med sig selv, om design er vigtigt for dig. De fleste designmøbler har dog også en høj kvalitet.

Læs også: Sådan tjekker du kvaliteten på havemøbler

5. Vedligeholdelse og opbevaring

Uanset hvilket havemøbelsæt du køber, vil vedligeholdelse øge des levetid betydeligt.

Vedligeholdelse og opbevaring af plast- og flethavemøbler

Hvis du køber et plastmøbel, som formstøbt plast eller non wood, er der minimal vedligeholdelse. Det siges, at det kan tåle at stå ude i alt vind og vejr. Med formstøbt plast skal man dog være opmærksom på, at det kan flyve i blæsevejr og derfor skal fastspændes. Et fletmøbel af plast fås også i mange kvaliteter. Hvis det skal stå ude hele året, er det vigtigt, at du sikrer dig en høj kvalitet, da du ellers kan risikere, at det tager skade af sollyset og bliver løst i sædet. Derudover skal du sikre dig, at stellet er lavet af et materiale, som ikke ruster, f.eks. aluminium.

For at du får den længst mulige holdbarhed, anbefales det, at du sætter havemøblerne i læ eller tildækker dem. Derudover vil rengøring med sæbe og vand et par gange om året også øge levetiden.

Mandalay Toscana Siena havemøbelsæt

Vedligeholdelse og opbevaring af træhavemøbler

Træhavemøbler skal sættes ind om vinteren og gerne i et rum, hvor der ikke er alt for store udsving i temperaturen. Hvis dette ikke er muligt, bør du som minimum sætte møblerne i læ eller beskytte dem med et møbeldækken. Træmøbler holder generelt længere tid end plastmøbler, hvis man passer godt på dem, men de kræver mere vedligeholdelse. Hvis du har oliebehandlet dine træhavemøbler, er det nødvendigt at slibe dine møbler ned og olielakere dem en gang imellem. Til gengæld vil det fremstå som nyt år efter år.   

Ønsker du et træhavemøbel, som kan stå ude hele året, skal du vælge havemøbler af teaktræ. Passer du godt på et teaktræsmøbel, kan det holde i flere årtier.

Se alle havemøbler