- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Desserter og kager
- Risalamande med orangesauce

Risalamande opskrift: Ris á l'orange
Giv årets risalamande et twist af orange, der pifter den klassiske version op. Få opskriften her.
Skrevet af Imerco · 18 december 2023Klassisk risalamande er et desserthit hos mange - særligt op til jul. Hvis du giver den et pift af appelsin, vil den kunne være et forfriskende indslag til selve juleaften, men kan også snildt gøre jobbet som lækker dessert til andre festlige lejligheder.
Opskrift på risalamande med orangesauce
Ca. 8 personer
Ingredienser til risalamande:
185 g grødris
2 dl vand
2 vaniljestænger
1 liter sødmælk
Ca. 1 dl flormelis
100 g mandler
2½-3 dl piskefløde
Ingredienser til orangesauce:
3 dl appelsinsaft/appelsinjuice
1,5 dl sukker
1 kanelstang
5-10 hele nelliker
Ingredienser til mandelknas:
50 g mandelsplitter/hakkede mandler (smuttede)
1 spsk sukker
½ spsk. finrevet appelsinskal, usprøjtet
1 spsk smør
Sådan laves risalamande:
Halver vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud med en kniv. Kom ris og vand i en stor gryde og kog op i 2 minutter under omrøring. Tilsæt mælk, vaniljekorn og de tomme vaniljestænger i gryden.
Sæt Brix Stirr i gryden på laveste hastighed og kog op til lige under kogepunktet. Skru ned for varmen og lad Brix Stirr røre videre, så risene ikke brænder på. Brix Stirr forhindrer at grøden brænder på i bunden af gryden, og du kan forberede orangesaucen uden at bekymre dig om grøden.
Lad Stirr røre rundt i grøden indtil den tykner. Tag gryden fra varmen, fjern vaniljestængerne og lad grøden trække i gryden under låg i ca. 10-15 min. ved stuetemperatur.
Lad grøden køle ned. Smut mandlerne og læg en hel stor mandel til side (til mandelgaven). Hak mandlerne groft og vend dem i grøden. Smag risengrøden til med flormelis.
Pisk fløden til let flødeskum og fold det forsigtigt med risengrøden, til ønsket konsistens på risalamanden. Smag evt. til med flormelis og lad risalamanden hvile i køleskabet inden servering.
Sådan laves orangesauce:
Hæld ca. 3 dl appelsinsaft på en pande og tilsæt sukker, kanelstang og nelliker. Lad det koge ind under omrøring, til det tykner. Det tager ca. 15-20 minutter. Sluk for varmen og lad orangesaucen afkøle ved stuetemperatur. Fjern kanelstang og nelliker inden servering.
TIP: Hvis orangesaucen bliver for tyk efter afkøling, så rør den med lidt kogende vand.
Topping: Mandelknas
Kom alle ingredienserne på panden og rist mandelblandingen gylden under omrøring ved middel varme. Lad mandelknasset afkøle på bagepapir.
Anret risalamanden i portionsskåle og server med orangesauce og mandelknas
Læs også: Den perfekte risalamande til juleaften.
Tip
Hvis orangesaucen bliver for tyk efter afkøling, så rør den med lidt kogende vand.