tips til knivslibning

Tips til at slibe dine køkkenknive

Sløvhed er altså ikke til at komme udenom, uanset kvaliteten på kniven. Heldigvis kan du gøre noget, så knivene igen bliver helt skarpe.

Skrevet af Imerco · 22 august 2025

Uanset hvor gode knive man har, vil de blive sløve på et tidspunkt. De bliver dog hurtigere sløve, hvis du kommer til at putte dem i opvaskemaskinen, når de ligger i en skuffe, men også, når de blot bliver brugt på et bræt mv. Sørg derfor for løbende at slibe dem, så de holder sig skarpe.

Se alt fra Timm Vladimir.

Strygestål

Først og fremmest; et strygestål sliber ikke kniven, men skærper den. Hver gang du tager din kniv op, tager man lige og stryger sin kniv to-tre gange på hver side. Så holder kniven sig skarp længere.

Slibesten

Start med at lægge slibestenen i vand i et kvarters tid – det kan være med til at blødgøre den lidt, og så vil det føles som lidt smøremiddel på stenen. Det gør også, at stenen holder længere. 

En slibesten på 400 korn er ideel at starte med, hvis du har en virkelig sløv kniv. En slibesten på korn 1000 eller mere er derimod god til knive som ikke er super sløve, men som man alligevel lige vil slibe helt op.

Knive skal slibes i flere vinkler. Nogle slibesten kommer med forskellige vinkler til, som sikrer den rette slibevinkel. Gå efter en vinkel på 15 grader til de fleste knive.

Slib hver kniv cirka 10-15 gange på hver side af knivbladet. Slib stille og roligt uden at presse på kniven. Sørg for at slib ensartet på hele ægget af kniven.

Læs også: De bedste køkkenknive til køkkenet.

Tip

Vil du se, hvordan Timm Vladimir bruger strygestål og slibesten?

Se det i videoen her.

knive slibe