Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til køkkenet? Gå på opdagelse her
Søg varer og brands
Køkkentips

Sådan skærer du ned på dit forbrug af plastikflasker

Hvert minut bliver millioner af plastikflasker til en voksende mængde plastikaffald. Det er ikke blot dårligt for planeten, men også for vores velfærd og trivsel. De gode nyheder er, at du godt kan skære ned på dit forbrug af flaskevand uden at gå på kompromis med sikkerhed, smag eller bekvemmelighed.

Skrevet af Aquaporin · 26 november 2020

importedContent

I mere end 50 år er global produktion og forbrug af plastikflasker steget, og det ser ud til at fortsætte. I 2017 blev der solgt en million plastikflasker hvert minut, og ifølge prognosen vil salget nå mere end en halv trillion om året i 2021.

Mere plastik end fisk i havene

Selv om plastikflasker kan være praktiske, så udgør de et kæmpe problem for miljøet globalt set, især i havene. Omkring 150 millioner tons af plastik flyder allerede rundt i vores have – og der kommer yderligere otte millioner tons i vandet hvert år ifølge World Economic Forum.

Hvis den nuværende tendens med at smide plastik i havene fortsætter, estimeres det, at der vægtmæssigt vil være mere plastik end fisk i havene i 2050.

Det er gået op for de politiske beslutningstagere og offentligheden, at plastikforurening er et akut problem og et af de mest presserende miljøspørgsmål, vi er nødt til at tage stilling til. I Parisaftalens mål om klimaændringer estimeres det, at en reducering af forbruget af flaskevand fra 100 til 88 liter om året indtil år 2050 vil være nok til at mindske udslippet af drivhusgasser med 1,2 tons CO2.

Slut med at forbruge plastik

Hvad kan du selv gøre for at skære ned på dit forbrug af plastik og blive mere bæredygtig? Svaret kan være at fokusere på de valg, du træffer i hverdagen. For det er ofte det, du plejer at gøre, der står i vejen for dine gode intentioner om at hjælpe miljøet.

Filtreret drikkevand

Mange mennesker vælger flaskevand, fordi de foretrækker smagen, eller fordi de føler, at flaskevand er renere og sundere end vand fra hanen. Der er flere studier, der peger på, at bekymringer om sundhed, smag og vandkvalitet er hovedårsagerne til, at folk vælger flaskevand, og at miljøhensyn er mindre vigtige.

Det er også mindre sandsynligt, at folk vil skære ned på deres plastikforbrug, hvis det betyder, at de er nødt til at ændre deres livsstil, eller hvis de ikke kan finde alternativer til flaskevand.

Kort sagt, må du have nem adgang til rent vand, der smager godt, for at du kan skære ned for dit forbrug af flaskevand.

Filtrer dit drikkevand derhjemme

Selvom det kan virke svært at blive fri for at drikke flaskevand, så findes der en mere miljøvenlig løsning, som ofte bliver overset i denne debat - nemlig vandfiltrering. Filtrering af vand i hjemmet giver rent og sikkert drikkevand, uden at forbruge plastik. 

Et vandfiltreringssystem til hjemmet kan fjerne mange forskellige slags urenheder som bakterier, vira, pesticider, klor og lugt fra drikkevandet, så du får rent, sikkert og velsmagende drikkevand direkte fra hanen. Og investerer du i en drikkedunk, du kan fylde og bruge igen og igen, er det let at tage det filtrerede vand med dig på farten.

Se alle drikkedunke her

Kildeliste:

National Geographic

The Guardian

World Economic Forum:

www.weforum.org/agenda/2019/01/we-can-stop-choking-our-oceans-with-plastic-waste-heres-how/

www.weforum.org/press/2016/01/more-plastic-than-fish-in-the-ocean-by-2050-report-offers-blueprint-for-change/

Sander van der Linden