Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til køkkenet? Gå på opdagelse her
Søg varer og brands
Køkkentips

Sådan organiserer du dit køkken med smarte køkkengadgets

Et velorganiseret køkken løser hverdagens små udfordringer. Her får du en guide og en række brugbare tips til at skabe orden og overblik.

Skrevet af Imerco · 9 juni 2021

importedContent

Er dit køkken ved at flyde over med glas, tallerkener, køkkenredskaber og andre køkkenting, som enten optager en masse plads i dit køkken, eller som måske endda aldrig bliver brugt? Og har du også den der skuffe, hvor alle køkkenredskaberne ligger i én stor bunke?

Så er du bestemt ikke alene! Men fortvivl ej - nedenfor får du en guide til, hvordan du forvandler kaos til velorganiseret effektivitet.

Lav en plan over dit køkken

Inden du går i gang med den helt store transformation af dit køkken, kan det være en god idé, at du gør dig nogle tanker omkring, hvordan og hvor ofte du bruger dit køkken.

Er du typen, der ofte bager? Eller laver du tit de helt store gastronomiske mesterværker? Måske er du bare til en god kop kaffe? Disse tanker hjælper dig til at planlægge, hvilken indretning og organisering du har behov for – og hvad der giver mest mening i din hverdag.

Her kan det være en god idé at skrive ned eller at ty til papir og blyant for at visualisere dit nye køkken.

organisering køkken

Sortér alt dit køkkenudstyr grundigt

En af de bedste måder hvorpå du kan komme helt til bunds i dit køkken er ved at gennemgå hvert eneste køkkenskab og -skuffe. Skil dig af med det unødvendige, så det ikke længere optager unødig plads i dit køkken. Har du nogensinde brugt salatslyngen? Og hvor ofte bruger du egentlig æggekogeren?

Det er desuden nu du rydder op i ’rode-skuffen’, og skiller dig af med mindst to af de fire paletknive, som du heller aldrig bruger. De ting der er i stykker, kan du smide ud, og dem du ikke selv kan bruge, kan du give væk.

Hvis du har flere af samme ting, er det en god regel at skille sig af med halvdelen – du behøver kun en af hver, medmindre det er en ting, du bruger ofte.

Del dit køkkenudstyr op i kategorier

På baggrund af dine tanker omkring dine behov, hverdag og din sortering kan du nu planlægge, hvordan du organiserer dit køkken på bedste vis.

 • Tag udgangspunkt i kategorier og del dine køkkenting op alt efter om det er en køkkenmaskine, køkkenredskaber, bestik, glas m.m.
 • Dan dig et overblik over, hvilke kategorier, der fylder mest.
 • Find ud af, hvor det er muligt at placere dem i køkkenet.

Det kan være en fordel at lægge alle dine køkkenting frem på f.eks. spisebordet, så du får et bedre overblik.

organisering af køkkenet

Placér de vigtigste køkkenting indenfor rækkevidde

Når du nu er i gang med den helt store organisering af dine køkkenting, er det oplagt at tænke et par skridt frem. Det nytter ikke noget, at du placerer de vigtigste redskaber et sted, som ikke giver mening i hverdagen. Disse ting skal helst placeres indenfor rækkevidde, så du nemt kan komme til dem i den daglige madlavning.

 • Placér gryder og pander i skabene tættest på komfuret.
 • Placér også dine vigtigste køkkenredskaber tæt på komfuret – evt. på køkkenbordet ved komfuret. Så er dine grydeskeer og paletknive altid lige ved hånden, og du slipper for at rode redskabsskuffen igennem og brænde maden på.
 • Vælg en roterende køkkenindsats med et niveaudelt design – det er en praktisk og æstetisk måde at holde styr på f.eks. olie og krydderier. Du kender dem måske fra hjørneskabet med gryder og pander – nu kan du få dem til køkkenbordet- eller skabet!
 • De køkkenting som du derimod sjældent bruger, kan du med fordel placere i skabe og skuffer.

En god huskeregel er at have alle de køkkenredskaber, som du bruger minimum én gang om ugen indenfor rækkevidde, mens dem du bruger dagligt, kan placeres på køkkenbordet.

Se alle Joseph Joseph køkkenredskaber

organisering af køkkenet

Tænk kreativt – udnyt de smarte muligheder

Nu bliver det sjovt! Nu ved du lige præcis, hvor du skal placere dine køkkenting, så det passer til dine behov og hverdag. Så kan du gå i gang med den sjove del af din køkken-transformation.

MEN det er vigtigt at huske, at hvis ikke du organiserer dine skabe og skuffer kan køkkenet hurtigt blive uoverskueligt igen – særligt, hvis du stadig har en del ting og begrænset plads. Det er her, du skal tænke kreativt! For hvordan holder man styr på ting og sager i skabe og skuffer på en smart og overskuelig måde?

 • Opbevar tørvarer såsom pasta, mel, sukker, havregryn m.m. i klare opbevaringsbeholdere. Du kan nemlig hurtigt se, hvad der er i beholderne, og de fleste kan stables, så de også er pladsbesparende.
 • Lav evt. mærkater til dine opbevaringsbeholdere. Derved er der ingen risiko for at forveksle sukker med salt – skriv også holdbarhedsdato på, så du ved, hvornår du skal skifte indholdet ud. 

Se alt Cook & Baker køkkenopbevaring

organisering af køkkenet

En anden smart løsning er at bruge beholdere til at holde styr på de løse ting i dine køkkenskabe. Så kan du nemt få fat i de bagerste ting, uden at skulle fjerne de forreste først.

 • Placér en beholder med hjul i køkkenskabet – perfekt, så du altid kan nå de bagerste ting i skabet.
 • Udnyt også pladsen på skabets inderside med en beholder til opvaskemiddel- og børste.

Se alt Joseph Joseph opvask

organisering af køkkenet

Brug skabspladsen i højden

En del af den kreative proces handler om at tænke ud af boksen. Men nogle gange er det simpelthen bare umuligt at finde mere plads uanset, hvor kreativ du bliver. For i sidste ende har du kun den skabsplads, du har.

Når det er sagt, har du så overvejet, hvor meget uudnyttet vertikal plads der er i dine køkkenskabe? Her er der med garanti en masse plads, du kan gøre brug af – og heldigvis er der også smarte gadgets, der kan hjælpe dig på vej.

 • Prøv f.eks. at indrette dine køkkenskabe med en køkkenindsats som gør, at du kan stable dåser, glas m.m. uden at de vælter.

Se alle Joseph Joseph køkkenindsatser

organisering af køkkenet

Kan du aldrig finde det rette låg til din gryde? Og er dine skærebrætter svære at få fat på helt bagerst i skabet? Eller måske står de på køkkenbordet og fylder? Det findes der heldigvis også en smart løsning på. Mulighederne er nemlig rigtig mange, når man tænker vertikalt.

 • Placér dine grydelåg på indersiden af skabet til gryder og pander – så er der styr på dem.
 • Du kan med fordel også placere dine skærebrætter på skabets inderside

Gennemgå køkkenskabe og køkkenudstyr minimum 1 gang om året – så er dit køkken altid velorganiseret.

Se alt Joseph Joseph