- Hjem
- Inspiration
- Køkkentips
- mandolinjern alt du skal vide

Et mandolinjern gør det til en leg at snitte grøntsager
Hak, hak, skær, skær! Det tager tid at snitte de perfekte grøntsager. Især hvis det skal være bladtyndt. Men med et mandolinjern bliver det sjovt, fortæller køkkenchefen på Restaurant Koefoed.
Skrevet af Imerco · 3 oktober 2016importedContent
Mads Mørkeberg, køkkenchef på Restaurant Koefoed
”Det er slut med at hakke og skære, når du bruger et mandolinjern. I stedet skifter du besværet ud med ens skiver og lette bevægelser. Det er supernemt at bruge, du skal bare tage din grøntsag og køre den henover mandolinjernets skarpe klinge. Så får du hurtigt ensartede skiver. At du slipper for de ujævne, grimme stykker giver også en æstetisk glæde, for dine grøntsagsskiver vil se professionelle og flotte ud!”
Derfor skal du vælge et mandolinjern
Ved du, hvor lang tid du bruger på at skære grøntsager med en almindelig kniv? Et par gulerødder og en peberfrugt kan godt tage et kvarters tid. Og i den travle hverdag vil vi jo alle gerne spare den tid, vi kan. Med et mandolinjern går det lynhurtigt, fortæller Mads Mørkeberg. Så hvis du har en stor familie og gerne vil servere grønt hver dag, så er det en lifesaver. Og selvom mange ikke tror det, så er mandolinjernet let at rengøre.
Det er en kunst at lave en flot og imponerende salat! Men med et mandolinjern kan du blive salatkunstner på ingen tid. Forestil dig helt runde, tynde tomatskiver og agurker i lange strimler. Det er kun din kreativitet, der sætter grænser. På den måde bliver madlavningen pludselig sjov i stedet for triviel. Og når retten ser flot og unik ud, er det også sjovere at spise den. Det vil imponere dine gæster, og i dagligdagen vil det måske lokke børnene til at spise lidt mere af det sunde?
Mandolinjernet er perfekt til disse retter:
- Gammeldags agurkesalat med eddike og løg.
- Råstegte kartofler og Pommes Anna.
- Grøntsager, du skal bruge til en wokret.
- Helt tynde skiver grønt til pynt på tallerken og i salater – for eksempel gulerødder.
- Rødebedestave – husk et par handsker, så du ikke får rødbedesaft på fingrene.
- Alle typer rodfrugtsgratiner – for eksempel Gratin Dauphinoise.
Er du nervøs for, at mandolinjernet kapper toppen af dine fingre, så brug en skærehandske, der er specifikt udviklet til at beskytte dine fingre i køkkenet.
Læs også: Lav sund fastfood i dit eget køkken