Vedligehold dit støbejern med denne nemme guide

Pander og gryder af støbejern er geniale redskaber i dit køkken og kan holde hele livet. Få de bedste tips til at vedligeholde dit støbejern her.

Skrevet af Imerco, d. 22-02-2017 i Problemløseren
Se alle støbejernsgryder

Skal du stege bøffer på perfekt høj varme eller lave en lækker, slow cooked gryderet? Så er det bare frem med støbejernet, for det er klart det bedste at stege, brase og simre i.

Og så kan støbejern holde hele livet og endda gå i arv, hvis bare du passer godt på det. Vi guider dig her til, hvordan du vedligeholder det i hverdagen – og hvordan du redder det, hvis uheldet er ude, og der er kommet belægninger af sæbe eller sorte, forkullede madrester.

Se alle støbejernsstegepander

Hvordan ved du, om du har støbejern med eller uden emalje? 100 procent støbejern er kendetegnet ved en ru overflade – mens emaljeret er mere glat.

De fleste støbejernsprodukter er i dag belagt med en glasemalje, som virker som en slags beskyttende belægning. De følgende tips er derfor til emaljeret støbejern. Nederst finder du også et par tips til 100 procent støbejern.

Se alle køkkenredskaber

Sådan vedligeholder du dit emaljerede støbejern

  • Varm altid din støbejernspande langsomt op. Brug helst 8-10 minutter på middel varme – skru aldrig helt op for blusset med det samme, så kan støbejernet slå sig, blive skævt og måske sprænge revner i glasemaljen.
  • Rengør din emaljerede støbejernspande eller -gryde med varmt vand og opvaskemiddel for at få den ren.
  • Du skal skrubbe rigtig godt med opvaskebørsten, indtil gryden eller panden er helt ren – så ophober der sig ikke rester, der kan brænde fast, næste gang du bruger støbejernet.
  • Kan du ikke få støbejernet rent, kan du stille det i blød i varmt vand natten over. Så burde de genstridige madrester være lige til at vaske af.
  • Du kan også fjerne sorte, brændte belægninger ved at lave et opkog med opvaskemiddel eller salt.
Brug kun køkkenredskaber af træ eller kunststofmaterialer som f.eks. silikone eller plastik til dit emaljerede støbejern – så beskytter du det bedst.

Hvis du har en gryde eller pande af 100 procent støbejern, så husk:

  • Rengør dit støbejern i varmt vand uden sæbe – det sætter sig fast i det rå jern.
  • Lav et opkog kun med vand, hvis du skal redde støbejernet fra sorte belægninger.
  • Du kan også bruge pyrolysefunktionen i din ovn til at fjerne fastbrændt skidt – men selvfølgelig kun hvis dit støbejern er uden træhåndtag.
  • Smør dit rå støbejern med en lille sjat madolie. Det forebygger rust.

Læs også: Undgå slidte gryder: Her er den bedste guide

Le Creuset støbejernsgrydeEn støbejernsgryde er perfekt til lækre simreretter, da den holder en konstant lav temperatur, og samtidig fordeler varmen perfekt.Se alle støbejernsgryder

Relaterede artikler

Glaspest? Sådan får du skinnende, rene glas
Problemløseren

Glaspest? Sådan får du skinnende, rene glas

Tre fejl, du aldrig må begå med dine gryder
Problemløseren

Tre fejl, du aldrig må begå med dine gryder

Sådan gør du grillen ren
Problemløseren

Sådan gør du grillen ren

Sådan vedligeholder du din stegepande
Problemløseren

Sådan vedligeholder du din stegepande