Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til boligen? Shop Amok her
Søg varer og brands
Desserter og kager

Fastelavnsboller: den eneste opskrift du har brug for

Ingen fastelavn uden fastelavnsboller, vel? Prøv disse nemme og lækre gammeldags af slagsen med creme og chokoladeglasur.

Skrevet af Imerco · 2 februar 2022

importedContent

Boller op, boller ned, boller i min mave. Mmm, efter at have slået katten af tønden er det tid til lækre fastelavnsboller. Vi giver dig den bedste opskrift her – og så er det bare med at tage fat i grydeskeer og røreskåle, så du kan sætte tænderne i en hjemmelavet, velduftende fastelavnsbolle.

Se alle bageartikler

Det skal du bruge

Dej (ca. 12 stk.)

  • 300 g mel
  • 1 spsk. sukker
  • 150 g smør
  • 1 1/4 dl mælk
  • 25 g gær
  • 2 æg (1 til pensling)

Vaniljecreme

  • 2 æg
  • 3 spsk. sukker
  • 4 spsk. maizenamel
  • 3 dl mælk
  • 1 vaniljestang

Glasur

  • 2 dl flormelis
  • 4 spsk. kogende vand
  • 1 1/2 spsk. kakao

Sådan gør du

Hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller

Vaniljecreme

  • Kom alle ingredienser i en gryde, og pisk det godt sammen.
  • Varm op ved middel varme, og pisk konstant til det koger op og bliver tykt.
  • Hæld cremen i en skål og lad den køle af.

Husk at piske alle ingredienserne til vaniljecremen godt sammen, inden du varmer den op. Ellers kan cremen komme til at klumpe lidt.

Dej

  • Bland mel og sukker sammen – tilsæt lidt mel ad gangen så det bliver godt blandet.
  • Tilsæt koldt smør i tern og ælt det hele sammen med fingrene til en smuldret masse.
  • Opløs gær i lun mælk, tilsæt æg og pisk det godt sammen.
  • Hæld blandingen over de tørre ingredienser, og rør det sammen.
  • Ælt dejen på bordet, og tilsæt evt. lidt mere mel.
  • Lad dejen hæve en halv times tid.
  • Del dejen i 12 stykker. Rul hvert stykke ud og læg ca. 2 tsk. creme på hver.
  • Fold stykkerne pænt sammen, og læg dem på en bageplade med lukningen nedad.
  • Lad dem hæve en halv times tid igen.
  • Pensl med æg, og bag fastelavnsbollerne ved 200 °C varmluft i ca. 15 minutter.
  • Lad dem køle af.

Se alle bageredskaber

Glasur

  • Bland flormelis, kogende vand og kakao.
  • Rør godt sammen til der ingen klumper er.
  • Pynt dine afkølede fastelavnsboller med glasuren.
  • Servér og nyd – velbekomme!

Dekorér fastelavnsbollerne med flydende chokolade i stedet for glasur, og giv dem dit eget personlige præg med hjerter, blomster eller måske dine børns navne?

Se alt kagedekoration

Det vidste du ikke om fastelavnsbollen

  • Første gang, man mener at have set fastelavnsbollen, var på et dansk kirkemaleri, fra 1250.
  • Fastelavnsbollen er bedst kendt i de nordiske lande og både Sverige, Norge, Finland og Tyskland nyder den ligesom os.
  • I gamle dage var fastelavnsbollen et statussymbol for de rigeste. Hvede var nemlig ikke nemt at få – og det var først i midten af 1800-tallet, at almindelige danskere begyndte at få brændekomfurer, så man selv kunne bage dem.
  • I 1837 dukkede den første danske opskrift på fastelavnsbollen op. Men det var Frk. Jensen, der i sin kendte kogebog fra 1901, var en af de første, der gjorde det til den lækre wienerbrødskage, som vi kender i dag.