- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Desserter og kager
- æbleskiver med karamelsauce og æblestykker

Æbleskiver med karamelsauce og æblestykker
Ingen jul uden æbleskiver! Det er da næsten også en af de bedste ting ved julen – at spise sig mæt i lækre, luftige æbleskiver. Og denne version med karamelsauce og æblestykker overgår altså de klassiske æbleskiver.
Skrevet af Imerco · 15 december 2021Når du først går i gang med disse æbleskiver med karamelsauce og æblestykker, kan vi ikke love, at du ikke får lyst til at hapse en mere… og en mere! For selvom æbleskiver smager skønt og julet som de er, så er denne version altså helt uimodståeligt lækker. Så grib din æbleskræller og æbleskivepande og få selv smag for sagen.
Det skal du bruge
Æbleskiver
- 100 g smeltet smør
- 500 g hvedemel
- 3 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. natron
- 3 tsk. vaniljesukker
- 4 stk. æggeblommer
- 4 stk. æggehvider
- 8 dl kærnemælk
- 1 tsk. kardemomme
Æbler i kanelsukker
- 3-4 stk. æbler
- 70 g sukker
- 4 tsk. kanel
Karamelsauce
- 200 g sukker
- 50 g smør
- 1 dl piskefløde
- 1 drys groft salt
Sådan gør du
Æblestykker
- Skræl æblerne og skær dem i små tern.
- Vend dem i kanelsukker og sæt til side.
Karamelsauce
- Varm sukkeret på en pande. Lad det smelte, men det må endelig ikke blive mørkebrunt.
- Tag panden af blusset og tilsæt smør med det samme og rør rundt.
- Sæt panden tilbage på blusset og tilsæt fløde, mens du rører godt rundt. Karamelsaucen er færdig, når den er glat og tyk.
- Fjern panden fra blusset og tilsæt salt. Hvis den er for tynd, kan du koge den lidt mere. Hvis karamelsaucen er for tyk, kan du tilsætte mere fløde og koge den op igen.
Æbleskiver
Dejen
- Start med at smelte smør i en gryde. Lad det herefter køle helt af.
- I en skål blandes hvedemel, sukker, salt, natron og vaniljesukker.
- Del nu æggene i hvider og blommer.
- Pisk hviderne helt stive med en håndmixer.
- Rør æggeblommer, kærnemælk (hold lidt igen) og smeltet smør i de tørre ingredienser. Dejen må ikke være for tynd.
- Tilsæt de stive æggehvider og vend det forsigtigt rundt.
Æbleskiverne er lavet med kærnemælk, som giver en skøn smag og en saftig konsistens. Udskifter du kærnemælk med en anden type mælk, så brug bagepulver i stedet for natron.
Stegning
- Opvarm nu æbleskivepanden ved middelhøj varme og kom lidt smør i hvert hul.
- Kom æbleskivedejen i en dejdispenser eller en sprøjtepose, hvor du klipper et hul.
- Fyld hullerne trekvart op med dej.
- Vend æbleskiverne med en træpind (f.eks. tandstik) en kvart omgang, når de er begyndt at stivne i kanten og hæve op.
- Hvis du vil have fyld i, er det nu du skal placere et lille stykke æble i midten af æbleskiven, inden du efterfylder med dej.
- Efterfyld derefter i 'hullet' med en smule mere dej. Vend derefter æbleskiven helt rundt. Med denne metode får du runde og fine æbleskiver.
- Vend gerne æbleskiverne rundt nogle gange, så de bliver stegt på alle sider.
Servering
- Servér æbleskiverne med karamelsaucen og æblestykkerne – giv dem et drys flormelis som prikken over i´et. Velbekomme!
Opskriften er udviklet af Stinna Guldmann Marker.
Hvordan laver man runde æbleskiver?
Æbleskiverne laves runde, ved at æbleskivepandens ”huller” først kun fyldes 3/4 op. Derefter vender du æbleskiven 1/4 omgang, og efterfylder ”hullet” med dej. Vend æbleskiverne igen og på denne måde bliver de helt runde. Æbleskiverne vendes med en tandstik eller lignende.