Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Spar 20% når du køber for minimum 200 kr*. Brug koden: SHOPAMOK
Søg varer og brands
Boligindretning

Få styr på de klassiske bryllupstraditioner

Et bryllup er en af de mest traditionsrige fester, og det kan være svært at finde hoved og hale i de mange regler. Få overblik over de vigtigste traditioner til bryllupsfesten her.

Skrevet af Imerco · 8 maj 2017

importedContent

Natten før brylluppet

Det kommende brudepar skal sove under hver sit tag, natten før brylluppet. Det skulle betyde uheld, hvis parret sover sammen – ligesom gommen heller ikke må se brudekjolen før brylluppet.

Tilbring din sidste nat før brylluppet i lækre tekstiler

Værelse på Kokkedal Slot Copenhagen

Nyt, gammelt, lånt og blåt – og en mønt i skoen

Bruden skal bære noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt. Traditionen tro lægger man også en mønt i brudens sko, som skal give rigdom til brudeparret. Mønten skal helst være af kobber, da kobber skulle være lykkebringende.

Faren giver bruden væk

Bruden skal ankomme til kirken som den sidste sammen med sin far eller et andet mandligt familiemedlem, der skal føre bruden op af kirkegulvet. Traditionen stammer fra gamle dage, hvor et bryllup var en aftale, der blev indgået mellem to slægter, og slægtens overhoved på den måde gav bruden væk.
Læs også: Find bryllupsgaven alle vil huske

Kast med ris

Når brudeparret kommer ud af kirken, kaster gæsterne ris efter parret – hvis kirken tillader det. Ris rummer – ligesom korn og frø – muligheden for en ny spire, og symboliserer derfor frugtbarhed.

I de seneste år er man blevet opmærksom på, at fugle kan blive syge af at spise de mange ris, så flere og flere vælger et alternativ – det kan være fuglefrø, rosenblade eller sæbebobler.

Bryllupskagen

Der er mange traditioner forbundet med bryllupskagen. Bruden skal skære det første stykke af kagen med gommens hjælp – ellers bliver hun barnløs. Derefter giver brudeparret hinanden en bid af kagen. Alle gæster skal have et stykke af kagen, mens den øverste del skal fryses ned og spises af brudeparret på deres 1 års bryllupsdag.

Se alt bageudstyr her

Bryllupskage

Læs også: 3 anderledes bryllupskager

Kysselege

Når gæsterne slår i tallerkenen med deres bestik, skal brudeparret stille sig op på deres stole og kysse hinanden. Tramper gæsterne i gulvet, skal brudeparret ind under bordet og kysse. Derudover er der også tradition for, at når gommen forlader lokalet, stiller resten af festens mænd sig i kø for at kysse bruden – og omvendt, når bruden forlader lokalet.

Borddækning til bryllup

Brudevalsen

Brudeparret skal danse brudevals, inden klokken slår 24 – ellers betyder det ulykke. Brudeparret danser valsen alene, mens gæsterne danner ring om dem og klapper. Gradvist gør de kredsen mindre, indtil brudeparret står helt tæt og kan kysse hinanden.

Slør og sok

Efter brudevalsen skal brudens slør rives itu som symbol på, at bruden går fra at være pige til kvinde. Gommen får klippet spidsen af sine sokker for at vise, at han ikke længere er på frierfødder – han er officielt af markedet.

Kast med brudebuket

Inden brudeparret forlader festen, kan bruden vælge at kaste brudebuketten til de ugifte kvindelige gæster. Den, der griber buketten, vil være den næste til at blive gift.

Brudebuket

Dørtærsklen

Gommen skal bruge sine sidste kræfter på at bære sin brud over dørtærsklen, hvor brudeparret skal sove efter brylluppet. Det er her, skellet mellem det gamle og det nye liv befinder sig – og bærer gommen ikke sin brud, vil dæmonerne fra fortiden følge med ind i deres nye liv.


De mange traditioner kan være sjove og hyggelige – men de kan også virke generende. Meld ud inden festen, hvis I ikke er til slørklipning og kysselege, så festen bliver en god fest for alle.
Læs også: Kom godt i gang med din bryllupsplanlægning

Morgengaven

Morgenen efter brylluppet udveksler brudeparret morgengaver. I 1600-tallet blev bruden ikke automatisk mandens arving, hvorfor hun ofte fik en hytte og noget jord. Dermed kunne bruden føle sig tryg og vide, at selvom der skulle ske noget med hendes mand, ville bruden og børnene have tag over hovedet og mulighed for at dyrke det mest nødvendige. I dag er morgengaven en kærlighedserklæring og en tak for, at man har valgt at leve resten af livet sammen.

Find den perfekte morgengave til bruden  

Find den perfekte morgengave til gommen