Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til boligen? Shop Amok her
Søg varer og brands
Rengøring og vedligehold

Vedligehold dit støbejern med denne nemme guide

Pander og gryder af støbejern er geniale redskaber i dit køkken, og kan holde hele livet. Få de bedste tips til at vedligeholde dit støbejern her.

Skrevet af Imerco · 20 januar 2022

importedContent

Skal du stege bøffer på perfekt høj varme eller lave en lækker, slow cooked gryderet? Så er det bare frem med støbejernet, for det er klart det bedste at stege, brase og simre i.

Og så kan støbejern holde hele livet og endda gå i arv, hvis bare du passer godt på det. Vi guider dig til, hvordan du vedligeholder det i hverdagen – og hvordan du redder det, hvis uheldet er ude, og der er kommet belægninger af sæbe eller sorte, forkullede madrester.

Hvordan ved du, om du har støbejern med eller uden emalje? Støbejern uden emalje er kendetegnet ved en ru overflade, mens emaljeret er mere glat.

Se alle gryder og -pander

Sådan vedligeholder du dit emaljerede støbejern

  • Varm altid din støbejernspande langsomt op. Brug helst 8-10 minutter på middel varme – skru aldrig helt op for blusset med det samme, så kan støbejernet slå sig, blive skævt og måske sprænge revner i glasemaljen.
  • Rengør din emaljerede støbejernspande eller -gryde med varmt vand og opvaskemiddel for at få den ren.
  • Du skal skrubbe rigtig godt med opvaskebørsten, indtil gryden eller panden er helt ren – så ophober der sig ikke rester, der kan brænde fast, næste gang du bruger støbejernet.
  • Kan du ikke få støbejernet rent, kan du stille det i blød i varmt vand natten over. Så burde de genstridige madrester være lige til at vaske af.
  • Du kan også fjerne sorte, brændte belægninger ved at lave et opkog med opvaskemiddel eller salt.

Brug kun køkkenredskaber af træ eller kunststofmaterialer som f.eks. silikone eller plastik til dit emaljerede støbejern – så beskytter du det bedst.

Sådan vedligeholder du dit støbejern

 • Rengør dit støbejern i varmt vand uden sæbe – det sætter sig fast i det rå jern.
 • Lav et opkog kun med vand, hvis du skal redde støbejernet fra sorte belægninger.
 • Du kan også bruge pyrolysefunktionen i din ovn til at fjerne fastbrændt skidt – men selvfølgelig kun hvis dit støbejern er uden træhåndtag.
 • Smør dit rå støbejern med en lille sjat madolie – det forebygger rust.

En støbejernsgryde er perfekt til lækre simreretter, da den holder en konstant lav temperatur, og samtidig fordeler varmen perfekt.