Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Spar 20% når du køber for minimum 200 kr*
Søg varer og brands
Rengøring og vedligehold

Stryger du rigtigt? 7 effektive tips til dit dampstrygejern

Strygning er ikke den sjoveste aktivitet i verden, men du kan gøre det meget lettere for dig selv med en smule planlægning. Vi har samlet syv tips til strygning med dit dampstrygejern - følg dem, og hvem ved, måske skjortestrygningen vil føles som en leg.

Skrevet af Imerco · 16 maj 2017

importedContent

Se alt til strygning

Planlæg din strygning, og tag dig tid

Det første gode råd, når det kommer til strygning, er simpelt: Saml dit rene tøj, og stryg en ordentlig stak på en gang. Strygning bliver først virkelig irriterende, hvis du skal stresse over, at få skjorten helt fin fem minutter i otte om morgenen. Så hvorfor ikke tage dig tid og sætte en god film på, mens du kommer til bunds i det rene vasketøj?

Sortér dit tøj, og start med det fineste stof

Når du har bunken med rent tøj klar, er næste skridt at sortere den efter stof. Du starter med at stryge de fineste materialer, såsom silke og syntetiske stoffer, herefter går du over til uld, og så slutter du af med bomuld og linned. Så kan du gradvist skrue op for varmen, og du undgår at brænde din yndlings silketop.

Stryg mørkt stof på indersiden for at undgå, at dampstrygejernet laver blanke mærker.

Se vores udvalg af dampstrygejern her

Følg tøjets anvisninger for vand og varme

Hvis du er i tvivl om, hvor høj varme dit tøj kan klare, er det en god idé at tjekke mærket. Her vil det ofte være markeret med prikker, hvor meget varme stoffet kan tåle – og det bør du altid rette dig efter.

Stryg i lige bevægelser frem for cirkler

En klassisk strygefejl er at stryge i cirkelbevægelser. Hvis du stryger på den måde, risikerer du at strække tøjet ud af form. Stryg altid i lige bevægelser frem og tilbage, og fyr gerne op for dampen.

Stil altid strygejernet på højkant, så strygesålen ikke bliver ridset, og derved kan lave skader på tøjet. 

Stryg fugtigt tøj

Udover at fyre op for dampen, er det en god idé at stryge tøjet, mens det stadig er fugtigt. Det giver måske lidt sig selv, at ligesom dampen hjælper strygningen på vej, så gør fugten i tøjet det også. Og du mindsker risikoen for at skade dit tøj.

Stryg skjorten rigtigt

Mange synes, at skjorten er det sværeste at stryge. Men her handler det om at kende den rigtige stryge-rækkefølge. Start med at stryger flipperne på for- og bagside med strygejernet på skrå. Fortsæt til skuldrene, og så videre til manchetterne på begge sider. Herefter stryger du ærmerne, før du går videre til ryggen og slutter af med de to forreste stykker stof.

Hæng tøjet op med det samme

Når du nu har brugt så meget tid og energi på at stryge alt dit tøj, ville det da være ærgerligt, hvis det når at blive krøllet, inden du får det på. Så hæng det op på bøjler med det samme, og lad det køle af og tørre hvis vådt, inden du hænger det ind i skabet.

Gør dit dampstrygejern rent under bunden med en blanding af eddike og bagepulver. Vent til strygejernet er kølet af, og tør så strygesålen i polerende bevægelser, indtil snavset er væk.

Læs også: Rengøring af alt fra kobber til messing og rustfrit stål

Se alle strygebræt