Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til køkkenet? Gå på opdagelse her
Søg varer og brands
Rengøring og vedligehold

Sådan vedligeholder du din stegepande

I artiklen her guider Imerco dig til vedligehold og rengøring af forskellige typer af stegepander, så du kan få glæde af din stegepande længst muligt.

Skrevet af Imerco · 11 juli 2021

importedContent

Det kan være en jungle at finde frem til den helt rette måde, hvorpå en stegepande skal rengøres på. Find vej i junglen, ved at følge nedenstående guide, hvor vi giver dig de bedste tips til vedligehold af de gængse pandetyper.

Generelle tips

Hvis du er i tvivl om, hvilket materiale din pande er lavet af, så hold dig til følgende fif, så du ikke kommer til at beskadige din pande unødigt:

 • Undlad at skylle i vand, når panden stadig er varm
 • Vask gerne din stegepande af i hånden
 • Brug altid varmt vand og evt. en anelse sæbe
 • Vær tålmodig – varm din pande op langsomt før stegning
 • Undlad så vidt muligt brug af metalredskaber

Har du derimod helt styr på din pandes materialesammensætning, men er i tvivl om håndteringen af vedligeholdelsesmetoden, så følg rådene herunder.

3-PLY betegner en 3-lags opbygning af pandens lag, der danner en slags sandwich – rustfrit stål øverst og nederst, men med en kerne af aluminium.

stegepande vedligehold

Stegepande med belægning

Den klassiske, velkendte stegepande, som bruges til alt fra spejlæg til hverdagsbøffer. Denne type stegepande har ofte en belægning, der kaldes non-stick, som sørger for, at maden let kan slippe panden.

Ofte er denne type af stegepander, den som de fleste har eller har haft. Den er til at betale, hvorfor det også er den de fleste ejer. Pandens levetid er ikke eviggyldig, men passer du godt på den, kan den holde i flere gode år.

Sådan vedligeholder du din stegepande med non-stick-belægning:

 • Undlad metalredskaber, brug i stedet træ eller plastik
 • Lad panden køle ned, og vask derefter med varmt vand
 • Forvent ikke en levetid på mere end max 5 år

Se alle stegepander

stegepande vedligehold

Stegepande i aluminium

Det er sjældent, at stegepander er lavet i rent aluminium. I stedet er de ofte kombineret med andre materialer, hvorfor der ofte er tale om sandwich-konstruktioner eller pander i PLY-kombinationer. Ofte er kernen af aluminium, der omsluttes af flere lag stål eller jern. Ofte er disse pander belagt med non-stick-belægninger, men vil have en længere holdbarhed end almindelige stegepander med belægning, da sammensætningen af de flere lags forskellige egenskaber tilsammen danner en mere langtidsholdbar kombination.

Sådan vedligeholder du din stegepande i aluminium:

 • Rengør med varmt vand og en smule mildt opvaskemiddel
 • Vær opmærksom på at selve panden ofte har en længere holdbarhed end belægningen

Se alle stegepander

stegepande vedligehold

Pande i rustfrit stål

Det er især restauranter og professionelle kokke, som bruger den sølvfarvede pande. Panden har ofte ingen non-stick-funktion, hvorfor man skal have styr på hvordan man steger hver enkelt madvarer mest optimalt. Til gengæld er panden nem at rengøre, fordi stålet kan tåle det meste. En pande i rustfrit stål kan godt have en kerne af aluminium, da det er med til at sikre effektiv varmefordeling, men så længe alle overflader er i stål, kan du følge nedenstående råd.

Sådan vedligeholder du din stegepande i rustfrit stål:

 • Kan rengøres direkte efter brug
 • Kan tåle opvaskemaskine, men rengøring i hånden foretrækkes
 • Tåler brug af metalredskaber

Se alle stegepander

stegepander vedligehold

Stegepande i kobber

Den rødbrune klassiker, som du måske kender fra dine bedsteforældres tid – ikke uden grund, da denne type pande er et eksklusivt køkkenredskab, som kan gå i arv. En pande i kobber er ofte belagt med stål indvendigt, da kobber alene er et blødt materiale, som over tid vil bøje.

Sådan vedligeholder du din stegepande i kobber:

 • Altid opvask i hånden
 • Kan pudses for at bevare det blanke look, men man kan også lade materialet patinere over tid, og dermed opleve det rustikke kobber-look

Se alle stegepander

stegepande vedligehold

Stegepande i støbejern

Nogle pander er i rent støbejern, hvilket er kendetegnet ved den matte overflade. Andre er emaljerede, hvilket kan kendes på en mere blank overflade. Fælles for begge typer er at de kan holde i rigtig mange år, hvis de behandles med omhu.

Sådan vedligeholder du din stegepande i støbejern:

 • Varm altid din stegepande i støbejern op ved langsom varme, så jernet ikke slår sig skævt
 • Vask af i varmt vand, brug aldrig sæbe
 • Genstridige madrester fjernes ved iblødsætning natten over
 • Sørg for at panden er helt tør, så rust undgås
 • Smør jævnligt med et tyndt lag fedt for at bevare overfladens egenskaber, hvis din pande er i rent støbejern (ikke emaljeret)

Se alle stegepander

Stegepande i pladejern

En stegepande i pladejern er et lettere alternativ til den tunge støbejernspande, men den kan holde i lige så mange år. Denne type er lavet i rent jern, hvorfor materialet kan genbruges. Pladejern varmer hurtigt op, og holder godt på varmen, hvorfor de kan bruges til mange stegeformål. Jo mere du bruger din jernpande, jo bedre bliver varmeegenskaberne. Derfor går mange pladejernspander i arv.

Inden du tager en ny pladejernspande i brug, skal den ”ryges af”. Dvs. at du varmer en anelse olie op på panden, som du lader ryge nogle minutter. Så er panden allerede godt forberedt til en lang levetid.

Sådan vedligeholder du din stegepande i pladejern:

 • Brug ikke sæbe på pladejern
 • Vasken panden af i varmt vand, tør den grundigt af for at undgå rust
 • Smør den gerne jævnligt ind i et tyndt lag olie med køkkenrulle, så vedligeholdes den naturlige non-stick-funktion

Se alle stegepander