Rengøring af alt fra kobber til messing og rustfrit stål

Ser dine lysestager lidt matte og kedelige ud? Vi guider dig til, hvordan du rengør metal nemt og hurtigt, så det funkler som nyt.

Skrevet af Imerco, d. 27-04-2017 i Problemløseren

Skinnende metaller som messing, kobber og rustfrit stål er populære i indretningen – både i form af lysestager, urtepotteskjulere og lamper. Men fedtede fingre og støv giver dem et kedeligt og mat udtryk, så læs med her og find ud af, hvordan du nemt rengør dit metal.

Messing/kobber

Kobber- og messingbølgen er over os. De gyldne metaller giver dit hjem et flot og stilet udtryk, især når de skinner. Og heldigvis kan du med få midler holde dem blanke. Opløs 15 g citronsyre i to liter varmt vand og læg dine messing- eller kobberelementer i blød i 15 minutter. Brug en lille, blød tandbørste til at fjerne eventuelt snavs, og skyl derefter i vand med opvaskemiddel. Tør til sidst af med en blød klud.

Hoptimist i messing

Se alt i messing og kobber

Rustfrit stål

Har du fået fedtede fingre på dit rustfrie stål? Så følg dette simple råd – og om 20 minutter er dine ståloverflader så gode som nye. Opløs en smule opvaskemiddel i en skål med varmt vand, vrid en mikrofiberklud i sæbevandet og vask overfladen. Tør derefter af med en tør klud, hæld lidt madolie på kluden og polér overfladen. Lad den trække et kvarters tid, og polér til sidst efter med en tør klud.

Se et udvalg af vores Georg Jensen varer i rustfrit stål her

Se alt i rustfrit stål

Guld

Dine fine lysestager, lamper eller vaser i guld er desværre også meget sarte over for fedtede fingre, men undgå pudsemidler. Rengør i stedet med sæbevand og tør efter med en ren, blød klud.

Se alt i guld

Læs også: Flyverust: Sådan får du bugt med grimme pletter på dit bestik

Sølv

Tag en glasskål, og beklæd den med stanniol. Tilsæt et par spiseskefulde køkkensalt og bagepulver og fyld den op med meget varmt vand. Kom nu det plettede sølvtøj i skålen, og lad det ligge i 10-20 sekunder. Tør det af med en blød klud, og vupti – så er det funklende og fint igen. Vær opmærksom på, at hvis dit sølvtøj er oxideret, er god gammeldags knofedt og håndkraft den bedste vej frem. Ellers risikerer du at beskadige overfladen og eventuelt mønster.

Se alt i sølv

Relaterede artikler

Vedligehold dit støbejern med denne nemme guide
Problemløseren

Vedligehold dit støbejern med denne nemme guide

Glaspest? Sådan får du skinnende, rene glas
Problemløseren

Glaspest? Sådan får du skinnende, rene glas

Tre fejl, du aldrig må begå med dine gryder
Problemløseren

Tre fejl, du aldrig må begå med dine gryder

Sådan gør du grillen ren
Problemløseren

Sådan gør du grillen ren