Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Spar 20% når du køber for minimum 200 kr*. Brug koden: SHOPAMOK
Søg varer og brands
Boligindretning

Lagener – sådan vælger du den rigtige type

Det kan være svært at gennemskue forskellen på de forskellige typer af lagener, der findes på markedet. Vi guider der her igennem de mest gængse af sin slags, så du kan finde det helt rigtige match mellem dine personlige præferencer og din madrastype.

Skrevet af Imerco · 8 august 2021

importedContent

Fast stof eller strækstof? Faconsyet eller fleksibelt? Til hele madrassen eller kun topmadrassen?

Det er ikke altid så lige til at vælge lagen, men én ting er sikkert: ingen gider sove i irriterende lagener, der ikke passer til ens personlige behov.

Se alle lagener

lagen guide

Materialevalg og kvalitet

Langt de fleste lagener er i bomuld, da det er både naturligt og åndbart, mens det samtidig kan tåle at blive vasket på høje temperaturer. Vævningerne kan derimod variere, hvilket kan forvirre, da man hurtigt kan tro at vævningstypen har noget med kvaliteten at gøre og omvendt.

Satinvævning

Satin er et hyppigt anvendt ord inden for lagener og sengetøj, men faktisk er satin en vævningstype, ikke et materiale i sig selv. Vævningsmetoden er kendetegnet ved et ofte skinnende udtryk, pga. måden hvorpå trådene krydses over flere tråde ad gangen i tilblivelsesprocessen. Et stykke stof, der er satinvævet, er ofte mere blødt end eksempelvis en lærredsvævning, hvorfor metoden ofte anvendes til stof, der skal anvendes til lagener og sengetøj.

Lærredsvævning

I en lærredsvævning springes der hele tiden kun én tråd over, hvilket resulterer i en tæt kvalitet, som er yderst holdbar. Lærredsvævningens fordel er helt klart dens store slidstyrke og tæthed, som kan være fordelagtig at sove i for dig, der godt kan lide en sprød fornemmelse samt mat finish. Ofte bruges ordet ’percale’ om lagener og sengetøj, der er lærredsvævet.

Reinforcévævning

Reinforcé er et udtryk, der bruges om en løsere form for lærredsvævning, som skaber mere luftighed til tekstilet end den klassiske lærredsvævning.

Frottévævning

Frotté er en vævemetode, hvor små løkker efterlades i vævningen, så den karakteristiske taktile overflades fremstår. Lagener i frotté har som oftest en høj grad af elasticitet i sig, så lagenet kan strammes ud omkring sengen eller madrassen.

Det kan være en hjælp, hvis du starter med at kortlægge din sengs type før du køber lagen næste gang.

lagen guide

Glatte eller flade lagener

Her er der tale om helt almindelige lagener, hvor der ikke er elastik i eller andet formgivende. Lagenet er med andre ord en stor firkant, som passer til de fleste senge, så længe målet er større end madrassen. Denne type lagen egner sig især godt til madrasser, der har en sengeramme omkring sig, så lagenet holdes på plads eller på senge, der er noget smallere end lagenets bredde.

lagen guide

Kuvertlagen

Denne type lagen er lagener, der typisk er faconsyet, men kun med en højde, der passer til en tyk topmadras. Dvs. at selve madrassen ikke dækkes af dette lagen, hvilket er tiltænkt især madrasser, der er beklædt med slidstærkt møbelstof og derfor ikke nødvendigvis behøver et lagen omkring sig.

lagen guide

Box- eller bokslagener

Bokslagener er lagener, som passer til klassiske boksmadrasser. Disse har ofte en standard højde på xx cm, hvilket der er taget højde for i lagenets højde. De har typisk elastik i bunden, som holder lagenet på plads. Stoffet er oftest i en fast kvalitet, mens dem med stræk i kaldes jersey- eller frotté-lagener (se herunder).

lagen guide

Stræklagener – jersey eller frotté

Klassiske lagener, som er meget elastiske og dermed nemme at lægge på. De har ofte en standardhøjde på omkring 30-40 cm, hvilket passer til mange boksmadrasser, mens der også findes lagener af denne type med ekstra højde, så der er plads til en eventuel topmadras også.