Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til køkkenet? Gå på opdagelse her
Søg varer og brands
Boligindretning

Mød ægteparret bag den ikoniske lysestage fra erik bagger a/s

Ægteparret Holmgren har designet smukke ikoner til dit hjem siden 70’erne. Og i samarbejde med erik bagger a/s pustede de nyt liv i den flerbenede lysestage, Hornblower. Kom bag om designet her.

Skrevet af Imerco · 1 oktober 2016

importedContent

Se alt fra erik bagger a/s

En tung sag med balletben

Sådan beskriver designerægteparret Holmgren deres ikoniske kreation, Hornblower.  Og man forstår godt hvorfor: Den sorte støbejernsstage ser nemlig, trods sin tyngde, florlet ud, som den balancerer stilrent på slanke ben.

Det charmerende design stammer helt tilbage fra 1974, hvor lysestagen så dagens lys på et stykke papir med blyantstegnede skitser. En skitse, der i øvrigt stadig findes i ægteparrets hjem. Christer og Christel Holmgren skabte lysestagen til Illums Bolighus, der dengang var fyldt med markant støbejernskunst til de danske hjem. Støbejernet var nemlig blevet populært som aldrig før, efter den danske designer Jens Harald Quistgaard havde formgivet stager af støbejern op igennem 60’erne.

Se alle Hornblower

erik bagger a/s moderniserede et samlerobjekt

I dag har vi alle fornøjelsen af Hornblower i en opdateret version. Og det er takket være erik bagger a/s.

”Det er meget dejligt, at vores design tilbage fra ’74 stadig er populært i de danske hjem. Vi er så glade for samarbejdet med erik bagger a/s, for vi har en gensidig forståelse for, hvad design skal kunne,” fortæller Christel Holmgren.

”Vi tilstræber ikke at designe ting, der kun er moderne i øjeblikket. Christer og jeg har altid lavet ting med tanken om, at det ikke skal være en døgnflue, men derimod noget holdbart og funktionelt. Det er vores designfilosofi. Samtidig skal det aldrig være noget, der er firkantet og kedeligt. Det skal have personlighed, og man skal være glad for det og bruge det. Helst hver dag!”

Og det må man sige, at Hornblower lever op til. Faktisk så meget, at den trods tusindevis af solgte stager, stadig lever som samleobjekt – og er i høj kurs på loppemarkeder i hele Europa. Det eneste, der er ændret i den opdaterede version, er da også størrelsen på hullerne til lys. I 70’erne brugte man nemlig kærter, som man i dag sjældent ser uden for juletræet. I dag er de lidt større kronelys mere populære.

”Dengang vi skabte Hornblower, var det en trend, at man skulle kunne stable ting. Altså skabe sin egen skulptur ud af flere lysestager, eller sætte to ved siden af hinanden. Man var meget kreativ i 70’erne, det var mode at skabe sit eget udtryk. I dag står lysestagen smukt alene i de lidt mere stilrene boliger, vi bor i nu,” siger Christer.

Ægtepar og kreative partnere: En sammenkogt ret

Hjemme hos ægteparret Holmgren står deres egen Hornblower stolt i den ene ende af det lange spisebord. Og endnu en pryder et mindre rundt sidebord. Rundt omkring i stuerne står der også nogle smukke glaskupler til fyrfadslys, bloklys og kuglelys.

Samarbejdet med erik bagger a/s har nemlig også affødt den smukke Gloria, som er inspireret af glaslamperne på teaterscener. Og designet givet et magisk lys, fortæller ægteparret Holmgren:

”Vi er meget stolte af Gloria, som vi selv har givet til mange venner. Der kommer sådan et smukt stjernemønster, når der kommer lys i, fordi glasset er rillet.”

Se alt Gloria

Og det bliver nok ikke det sidste, ægteparret Holmgren samarbejder med erik bagger a/s om. For de to kvikke designere har ikke tænkt sig at stoppe med at arbejde foreløbigt. Men hvordan lever man egentlig som hustru og mand, der har arbejdet så tæt sammen siden 1971?

”Det er nogle gange lidt svært at finde ud af, hvad der er mine idéer, og hvad der er Christers,” griner Christel.

”Ja, det er mere som en sammenkogt ret, når vi designer. En sammenkogt ret, der skal smages helt rigtigt  til," siger Christer.

Se alle designs fra Christel og Christer Holmgren

Om erik bagger a/s

  • erik bagger a/s er et af Imercos egne brands – et såkaldt private label.
  • Brandet er sat i verden for at udrydde kedeligt design, og for at skabe produkter til attraktive priser.
  • Der er derfor altid fokus på fornyelse, forandring og funktionalitet i produkterne fra erik bagger a/s.
  • Forbrugerne bliver altid inddraget, når der skal skabes nye designs. Ingen produkter bliver sendt ud i butikken uden at være testet af forbrugere først.
  • Der kommer hele tiden nye designs til det populære brand.

Se alt fra erik bagger a/s