Klik & hent i butik

Byt i 1 år

Prismatch

Spar 20% på populære brands, når du køber for min. 200 kr.* Brug koden: Julehygge
Køkkentips

Guide: Alt du skal vide om airfryere

Hvad er en airfryer? Og hvad kan den? I artiklen her får du svar på alt du skal vide om airfryere, så du kan blive klogere på en af tidens mest populære køkkenmaskiner. Læs hele guiden her.

Skrevet af Imerco · 10 oktober 2022

Vild med sprødt, friturestegt mad? Men måske ikke så vild med alle kalorierne? Heldigvis findes der et alternativ til den syndige frituregryde, der er langt mere kalorielet.

Se alle airfryere.

Hvad er en airfryer?

En airfryer er en elektrisk maskine, der kan skabe sprøde resultater med saftige indre. Den bruger hurtigt-cirkulerende varmluft og kun en lille mængde olie til at tilberede maden. Den er dermed yderst fedtbesparende i forhold til en traditionel frituregryde. Samtidig er den hurtigere end en ovn, så den samtidig også er strømbesparende.

Hvad kan man lave i en airfryer?

Tænk din airfryer som en en mini-version af din varmluftovn kombineret med en frituregryde. Hvis du gør det, har du hurtigt svaret: Man kan lave det mest i en airfryer. Du kan således bage cookies, friturestege pommes frittes eller grille grøntsager – du bestemmer.

Airfryer-fordele

  • Mindre fedt
  • Mindre strøm
  • Mindre tid i køkkenet

Overvejelser før køb af airfryer

Kapacitet

Nogle airfryers er små, mens andre er store. Rummeligheden er selvfølgelig afgørende for om dig og din familie har brug for at lave meget mad ad gangen eller kun lidt. Er du alene, kan en lille airfryer være rigeligt til dine behov. Overvej især størrelsen på skuffekurven, som er den, der skal rumme maden.

Funktioner

Overvej hvor meget og hvilke funktioner du især vil bruge. Vil du prøve både stegning og bagning kan det være en fordel med en airfryer, der har flere forskellige programmer at vælge imellem. Har du blot brug for et sundere alternativ til dine ugentlige enkelte opskrifter, så kan en airfryer med kun få programmer være en fordel.

Design

Måske skal din airfryer stå fremme på køkkenbordet, så derfor kan det være rart at investere i en, der er til at holde ud at se på. Heldigvis findes der et bredt udvalg af designs, der varierer i både størrelse og farver.

Det tekniske og prismæssige

En airfryer går for at være strømbesparende. Det skyldes dels at den er hurtigere end en ovn, dels at den med sin noget mindre kapacitet (altså størrelse) end en almindelig ovn, og derfor ikke bruger lige så meget strøm.

Et eksempel:

Vil du fx varme en pose pomfritter fra frost, vil det typisk tage 25-30 minutter i en ovn, hvor du skal huske at medregne ovnens strømforbrug under både opvarmnings- og tilberedningstid.

Den samme mængde i airfryeren kan man have klar på 15-20 minutter inkl. både opvarmnings- og tilberedningstid.

Hvis du vil helt ned i kWh-detaljen, så kræves der to regnestykker: Et for din egen ovn og et for airfryeren.

Her skal bruges:

  • Watt som maskinerne bruger hver især.
  • Tiden som du bruger på madlavningen.
  • Den aktuelle pris på kWh.

Herefter er udregningen således:

Pris = Watt / 1000 x tid (i timer) x kWh-pris

Lav regnestykket for både din ovn og den airfryer, du vil købe eller allerede har. Brug det samme antal grader (fx 200 grader) og husk at tage opvarmningstiden med i betragtningerne.

Herefter kan tallene sammenlignes.

Se alle airfryere.

Opskrifter

Pizza, chips eller kager?

Find alle opskrifter med airfryer her