MEDLEMSTILBUD: Spar 25% på udvalgt Royal Copenhagen! Find dine favoritter til gode priser.
MEDLEMSTILBUD: Spar 25% på udvalgt Royal Copenhagen! Find dine favoritter til gode priser.

Madskoleejer og tv-vært Timm Vladimir er en sand mester, når det kommer til surdejsteknikker og bagværk. Hvis du vil gøre ham kunsten efter, så læs med her, hvor du får Timms suveræne surdejsopskrift!
Skrevet af Imerco · 28 oktober 2025Hvis du allerede har godt gang i en surdej, så kan du bage efter opskriften her med det samme. Hvis du som en start ønsker at lave en surdej, så spring lidt længere ned i artiklen, hvor du får Timm Vladimirs vejledning til at starte en surdej op.
200 g moden surdej
400 g lunkent vand
520 g hvedemel
30 g fuldkornshvedemel
20 g salt
Opløs surdejen i lunkent vand i en skål. Kom melet i, og kør det i 2-3
minutter på røremaskinen, niveau 2, til dejen har samlet sig. Lad den hvile under klæde i 30-45 minutter.
Kom salt i, og rør i 10 minutter på niveau 2-3. Lad igen dejen hvile i
30 minutter.
Løft op i dejen på midten, så den ene side af dejen folder sig ind under
den anden.
Drej røreskålen en halv omgang, og fold igen. Drej nu en kvart omgang, og fold igen. Gør det endnu en gang, så dejen er foldet i alt fire gange. Gentag de fire foldninger hver halve time de næste par timer. Lad derefter dejen hvile en time eller to.
Hæld dejen ud på bordet, saml dejen godt ind under sig, så den strammes godt op. Lad den ligge på bordet i 30 minutter. Den skal helst holde sin form i det tidsrum.
Bred dejen ud til et rektangel. Fold den nederste tredjedel op mod midten, og træk hjørnerne let ud, før du folder dem ind over hinanden. Fold derefter den øverste tredjedel ned over, og læg også hjørnerne ind mod midten. Stræk siderne en smule og fold dem ind, så dejen samles. Til sidst ruller du dejen stramt op nedefra.
Kom dejen i en hævekurv med samlingen øverst. Knib samlingen og enderne godt sammen.
Lad dejen stå i hævekurven i 24-48 timer i køleskabet.
Opvarm ovnen til 250 grader.
Vend brødet ud på bagepapir, og lav et enkelt snit ned over midten i en
45 graders vinkel. Du kan også lave mere dekorative snit. Begge dele
forhindrer, at brødet sprækker tilfældigt.
Kom brødet i ovnen på en brandvarm bageplade, bagesten eller
bagestål. Kom 4 dl kogende vand i en brandvarm bageplade i bunden
af ovnen. Sluk for ovnen, og stil uret på 20 minutter.
Tænd nu for ovnen igen, og tøm resterende vand ud. Bag nu ca.
20 minutter mere, eller til brødet har taget godt med farve.
Tag ud af ovnen, og lad brødet hvile mindst en time.

Bland 50 g hvedemel, 50 g fuldkornshvedemel og 100 g vand sammen. Stil blandingen på køkkenbordet, og rør lidt i det med en finger, én gang i døgnet, til den bliver sur. Der sidder naturlige bakterier på fingrene, som hjælper dejen godt på vej. Det tager ca. 3-7 dage at få surdejen klar til brug. Opbevar den herefter på køl, og opfrisk dejen aftenen inden, du skal bruge den.
Tag 25 g af surdejen fra køleskabet, 100 g lunkent vand og 100 g hvedemel, bland det sammen, og lad stå på køkkenbordet natten over.
Tag en teskefuld fra, og dump den i et glas vand. Hvis den flyder, er den klar til bagebrug. Husk også at opfriske den resterende surdej, så der er aktiv dej til næste bagning.
Se også: Tips til din surdej.