Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Spar 20% når du køber for minimum 200 kr*. Brug koden: SHOPAMOK
Søg varer og brands
Boligindretning

Keramik: Alt du skal vide

Keramik er en overordnet betegnelse for produkter lavet af brændt ler. Der findes flere typer af keramik, men de mest kendte er porcelæn, stentøj og keramik. Læs med her og bliv klogere på keramikken.

Skrevet af Imerco · 8 april 2019

importedContent

Se alt til bordet

Keramikkens historie

Det er svært at sige, præcis hvor langt tilbage den danske keramikhistorie går. Nogle mener ca. 4600-3900 f.Kr., andre 10.000 f.Kr. Det var dog først i 1800-tallet, da den tekniske og håndværksmæssige formåen blev forbedret, at keramikken for alvor udviklede sig i Danmark. Der blev oprettet mange porcelænsfabrikker, og keramiske værksteder var samlingspunkt for mange af tidens dygtigste danske og udenlandske kunstnere. 1800-tallet var også tiden, hvor keramikken nåede ud til alle samfundslag, og hvor dansk keramik for alvor slog igennem internationalt.

Se vores store udvalg fra Knabstrup Keramik her

Se alt fra Knabstrup Keramik

Keramik i dag

Den stolte danske tradition for keramik er genopstået de senere år, hvor det keramiske kunsthåndværk igen er sat i fokus. Den unikke fortælling om dansk keramik fortælles igen med stor respekt for historien og håndværket – samtidig tilpasses designet tidens trends.

Vi er gået væk fra den rene, minimalistiske og nordiske stil, hvor vores brugsting var meget lyse i farverne og enkle i designet. Tidens trend handler om at sammensætte forskellige farver og mønstre på en unik måde. Produkterne skal være rå og rustikke, og alt er tilladt, for det er den personlige stil, der skal sættes i scene. Med keramik er det nemt at skabe det moderne rå og rustikke look. Det handler om valg af lertype og måden, man glaserer på. For til forskel fra den oprindelige keramik kendetegnet ved den lerrøde farve, så hitter keramik med keramisk glasur i dag. Den keramiske glasur består af en lerblanding med et lavere smeltepunkt, hvilket giver keramikken en vandtæt overflade og smuk dekoration.

Se hvordan Kählers Hammershøi vaser fremstilles her

I denne video får du et spændende indblik i håndværket bag den smukke Hammershøi keramikvase fra Kähler.

Se alt Kähler Hammershøi

Håndlavet keramik

Ikke to håndlavede keramiske produkter er ens. Keramik er et levende materiale, så du kan opleve små forskelle i dit stel, lysestager eller andet keramik. Men det er også de små forskelle, der gør keramikken spændende. Dykker du ned i detaljen, vil du opleve små nuancer og forskelligheder, der fascinerer og understøtter fortællingen om keramikkens unikke håndværk.

Se vores store udvalg fra Bitz her

Se alt fra Bitz

Rengøring af keramik og stentøj

De fleste stel af keramik eller stentøj tåler maskinopvask på glasprogram og mikroovn ved lav effekt, da glaseringen giver det en vandtæt overflade. Kommer du dit stel af keramik eller stentøj i opvaskemaskinen, anbefaler vi at sætte delene forsigtigt ind i opvaskemaskinen med god plads til andre genstande, da slag og stød kan resultere i skår og krakeleringer. Undgå hurtige temperaturændringer, da dette kan få glasuren til at revne. Det er altid en god idé at spørge personalet om råd til rengøring og vedligeholdelse, der hvor du køber din keramik og stentøj, da der kan være forskel på, hvordan stellet skal rengøres og vedligeholdes.

Vi anbefaler, at vaser, lysestager og figurer ikke vaskes i opvaskemaskinen, men i hånden. Stearin, støv og smuds fjernes med lunkent vand uden sæbe.

Se vores udvalg af Kähler Characters figurer her

Se alle figurer