Forlæng holdbarheden på en (eller flere) af følgende måder

I stedet for at lade en masse gode madvarer gå til spilde kan de blandt andet tørres, vakuumpakkes eller syltes, så de kan holde sig i længere tid. Her får du hele 5 måder, som kan hjælpe dig med at mindske madspild.

Skrevet af Imerco, d. 22-06-2021 i Grønne tips

Det er ikke altid man kan nå at spise den mad, som man har indkøbt. Derfor går meget mad ofte til spilde, men det kan du heldigvis gøre noget ved.

Brug de følgende metoder til at forlænge levetiden på dine madvarer – det gavner både miljø og din økonomi. 

holdbarhed madvarer opbevaring

Fermentér

Ved fermentering gæres friske madvarer, så resultatet er en blandingen af friske råvarers velsmag og konserverede, sunde indholdsstoffer er bevaret. Ved denne konserveringsmetode forlænges holdbarheden på madvarer, der ellers ville have været gået i fordærv, da uønskede bakteriers vækst stoppes.

Se alle opbevaringsglas

holdbarhed madvarer opbevaring

Sylt

Intet behøver at gå til spilde, det meste kan tåle at komme på glas. De fleste velegnede frugter og bær til syltning kender du formentlig allerede. Men prøv at sylte alt fra radiser og rødløg til fennikel og spidskål, det er nemmere end som så. Syltning kræver kun en god eddike, sukker og eventuelle krydderier. Brug syltede grøntsager i wokretter, burgere eller madpandekager – syrligt og forfriskende på samme tid!

Se alle sylteglas

Frys

Skulle du være så heldig at have fundet de perfekte avocadoer, men ikke har tiden til at spise dem kan de fryses ned. Fjern skralden, tag stenen ud og skær dem i små tern. Kom i fryseren og tag op, når du mangler avocado til alt fra salaten til guacamolen. Ligeledes kan saft fra citrusfrugter fryses, så du altid har citron klar til teen eller appelsinsaft til smoothien. Pres saften ud af frugten og fordel i en isterningebakke. 

Frys maden i flade pakker eller poser, så fylder det mindre.

Se alle madposer

holdbarhed madvarer opbevaring

Vakuumpak

Er husstandens sultne maver allerede mættet, kan du gemme den saftige bøf eller de sprøde, friske majskolber ved at vakuumpakke dem. Det er tilmed en smart måde at opbevare sine madvarer på, da de så er klar til tilberedning med sous vide-teknikken. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med denne, bør du overveje det. Når vakuumpakkede madvarer tilberedes i varmt vand, sikres et mørt resultat hver gang.

Se alle vakuumpakkere

Tør

Tørrede madvarer holder sig længere spiselige end de friske, og på den måde kan en overmoden banan snildt blive til en delikat morgenmadsdrys eller en runken rødbede kan forvandles til knasende, sprøde chips. For at det ikke skal blive et stort projekt at tørre madvarer, kan en dehydrator klare jobbet for dig. Sæt den eksempelvis til at tørre mens du er på arbejde, så din tid udnyttes optimalt.

Se alle dehydratorer

Relaterede artikler

Klar parat, klimavenlig skolestart!
Grønne tips

Klar parat, klimavenlig skolestart!

Den klimavenlige buket: vælg blomster der er i sæson
Grønne tips

Den klimavenlige buket: vælg blomster der er i sæson

Hvor stor klimasynder er din julemad?
Grønne tips

Hvor stor klimasynder er din julemad?

Pas på dine ting – det vil klimaet takke dig for
Grønne tips

Pas på dine ting – det vil klimaet takke dig for