Kom godt i gang med din bryllupsplanlægning

Brylluppet er kærlighedens fest, men det er også en af de mest krævende fester at planlægge. Og man skal ikke undervurdere bryllupsplanlægningen. Det er en rigtig god idé at være tidligt ude med at finde lokaler og lægge budget, mens andre ting kan klares lidt tættere på brylluppet. Vi har lavet en tidslinje over, hvad du skal have styr på i fem faser før den store dag.

Skrevet af Imerco, d. 28-03-2017 i Din guide

1,5 år inden brylluppet

Det virker måske meget tidligt at gå i gang med bryllupsplanlægningen allerede halvandet år inden den store dag. Men ligeså snart I har sat en dato, er det en god idé at begynde at gøre sig nogle af de helt grundlæggende overvejelser omkring vielse, fest og det praktiske.

 • Vielsesformen er et godt udgangspunkt for planlægningen. Ønsker I vielser i kirken eller  på Rådhuset? Husk, nogle årstider er meget populære for bryllupper – så hvis I har en bestemt kirke i tankerne, er det vigtigt at være ude i god tid.

 • Bryllupper handler først og fremmest om kærlighed, men man kan ikke planlægge et bryllup uden at indtænke økonomi. Og selvom det ikke er det mest romantiske emne, er det vigtigt at have styr på jeres budget helt fra starten af, så I kan planlægge jeres drømmebryllup og bryllupsrejse inden for jeres økonomiske rammer.

 • Hvis I planlægger navneændring kan det være praktisk at begynde at tjekke op på det allerede nu. Det tager tid at få ændret offentlige dokumenter, så I kan ligeså godt være på forkant. Husk også at ændre pas, kørekort, bankkort og så videre.

Hvis ikke I er vante dansere, kan det allerede nu være en god idé at begynde danseundervisningen, så brudevalsen sidder lige i skabet til bryllupsfesten.

1 år inden brylluppet

Et år inden brylluppet har I stadigvæk god tid, men det er også nu, I skal til at have styr på flere af de store ting, såsom gæster, lokaler og måske allervigtigst bryllupsrejsen.

 • Noget af det vigtigste at få på plads er, hvor selve festen skal holdes. Undersøg mulige festlokaler og begynd allerede nu at kontakte dem angående booking. Ønsker I at holde brylluppet hjemme, kan I begynde at planlægge det praktiske, såsom leje af stole, borde, telt og catering.

 • Det er nu, I skal begynde at overveje, hvem og hvor mange der skal med til brylluppet. Gæstelisten kan være svær at få til at gå op, og måske vil I tilføje flere senere hen, men allerede nu kan I sende en ”save-the-date” ud til alle dem, som I virkelig ønsker kommer til festen.

 • Det er også nu, I kan begynde at kigge efter tøj og ringe. Det kan være svært at finde den helt rigtige kjole, så hellere være ude i god tid, så der ikke opstår panik i sidste øjeblik. Ringene kan også tage tid at finde og bestille med graveringer, så hellere være ude i god tid.
Vielsesringe

 • Et års tid inden brylluppet har I stadig masser af overskud, så det er et godt tidspunkt at få styr på, hvem der skal hjælpe jer på dagen. Fotografer, frisører og sminkører bliver også booket i god tid – så hvis I har nogle favoritter, er det bare med at få dem til at sætte kryds i kalenderen.

 • Og så er der selvfølgelig bryllupsrejsen. Der kan være mange penge at spare, hvis I får den bestilt allerede nu – og så har I både den og festen at se frem til.

Opret en ønskeliste her og lad os holde styr på de købte gaver. Med en ønskeliste undgår du flere af den samme gave, og efter festen modtager du et gavekort på 10% af det samlede beløb, der er købt for på ønskelisten.

Et halvt år inden brylluppet

Når der kun er et halvt år til brylluppet, er der efterhånden mange små opgaver at løse, så nu er det bare med at komme i gang med planlægningen.

 • Vælg hvilke blomster, I gerne have vil have både i kirken og til festen.

 • Få styr på menuen – hvad end det er catering, hjemmelavet eller ude. Spørg eventuelt familie eller venner om hjælp til bryllupskagen, eller find en god konditor. Husk det vigtigste: prøvesmagningen.

 • Få styr på den endelige gæsteliste, og bestil invitationer, bordkort og takkekort til det rette antal.
Takkekort
 • Book musik til aftenen. Det kan være et band, en DJ eller lejning af en jukeboks.

 • Find en toastmaster blandt jeres gæster.

 • Find personale til hjælp med servering og oprydning på dagen.

 • Læg en plan for transport og overnatning. Med transport skal I både tænke på jeres egen og jeres gæsters transport til og fra vielsen og festen. Og hvis nogle gæster kommer langvejs fra, kan I lave en plan for overnatning hos bekendte eller finde nogle gode hotelmuligheder i nærområdet.

Når I vælger blomster, så tænk gerne i en rød tråd fra kirke til borddekorationer og brudebuket og knaphulsblomst. Det skaber et ret tjekket look.

4-2 måneder inden brylluppet

Brylluppet er efterhånden tæt på, så nu er det bare med at smøge ærmerne op og få styr på de sidste detaljer.

 • Lav en ønskeliste. I kan eventuelt oprette en side online, hvor folk kan registrere, hvad de køber og se, hvad andre gæster har købt. 

 • Send invitationer til jeres gæster.
 • Begynd på bordplanlægning – men husk, der kan komme afbud, så det er altid godt med en plan b.
 • Bestil et hotelværelse til bryllupsnatten.
 • Send navneændringsdokumenter til Folkeregistret.
Blomster til bryllup

1 måned inden brylluppet

Så er brylluppet lige rundt om hjørnet. I har forhåbentligt fået styr på det meste, men ellers er det nu, de allersidste ting skal ordnes, så alt spiller på dagen.

 • Indsend en annonce til avisen – hvis I ønsker en officiel udmelding.
 • Køb morgengaver 
 • Øv på brudevalsen
 • Slå koldt vand i blodet – selv hvis I ikke har hundrede procent styr på det hele, skal I nok få en fantastisk dag omgivet af jeres nærmeste venner og familie.

Bryllupsgaver

Læs også: 10 tips til dit DIY-bryllup

Relaterede artikler

3 snacks du kan lave på bålet
Din guide

3 snacks du kan lave på bålet

5 opskrifter med æbler
Din guide

5 opskrifter med æbler

Øllets Dag: Sådan bruger du øl i maden
Din guide

Øllets Dag: Sådan bruger du øl i maden

3 perfekte fødselsdagslagkager
Din guide

3 perfekte fødselsdagslagkager