5 pander som er uundværlige i dit køkken

Der er intet, som når maden syder af glæde på panden! Få mest muligt ud af dine råvarer ved at vælge de helt rigtige pander. Her viser vi dig, hvilke du kan bruge til hvad.

Skrevet af Imerco, d. 01-10-2016 i Din guide
Du er køkkenchef i dit eget køkken! Derfor ved du, hvor vigtigt det er at have de rigtige pander til hver ret. Det er så herligt, når maden er perfekt tilberedt fra pande til tallerken.

Stegepanden: Hverdagspanden der altid er ved din side

Skal du holde en spontan frikadelleaften med et par gode venner? Hurtigt bikse en omelet sammen? Eller stege fire hakkebøffer helt perfekt? Så er en helt almindelig stegepande uden så mange dikkedarer din ven. De lave sider gør det let for dig at vende maden og tage den op med en spatel. Og vi lover dig, den hurtigt vil blive en yndlingspande, som du slider op, til sidste belægning er væk.

Start aldrig med at skrue helt op for varmen, når du steger. Du kan hurtigt ødelægge stegepandens belægning, hvis temperaturen kommer over 260 grader.

Stor stegepande: Panden til de mange

Der skal lidt større kræfter til, hvis man skal mætte mange munde. Især hvis du har en stor familie eller er typen, der får mange gæster. Med en af de store stegepander undgår du spildtid. Du slipper også for at kokkerere af flere omgange, og at maden bliver kold. Og så er der jo de retter, det er synd at skære i mindre stykker. For eksempel to store rødspættefileter, som vil tage sig smukt ud helstegte på en tallerken.

Sauterpande: En af de bedste stegepander

Åh nej! Vi synes alle sammen, det er surt, når vi vender maden på panden, og den hopper ud over kanten. Men det sker aldrig med en sauterpande, som har meget højere kanter end almindelige stegepander. Det gør sauterpanden ideel til lynstegning og tilberedning af lækre al dente grøntsager med masser af bid i. Sauterpander er robuste og med en jævn varmefordeling, er de også gode til små simreretter.

Vask altid belagte pander og gryder grundigt i varmt vand og opvaskemiddel. Fedt og madrester kan ellers sætte sig i belægningen og ødelægge slipeffekten.

Læs også: Undgå slidte gryder: Her er den bedste guide

Grillpande: Hent grillen ind i køkkenet

Savner du smagen af grillmad, lige så snart efteråret banker på? Så skal du have en grillpande. Med sin rillede overflade er den perfekt til at stege bøffer, men også til mandolintynde grøntsager. De fleste grillpander er af støbejern, og det sikrer masser af jævn varme og holder på temperaturen. Og så er der jo det, du ikke får med nogen anden pande: De smukke grillaftryk på maden.

Når du gør dine pander rent efter brug, så kom aldrig helt koldt vand på en varm pande. Det kan gøre, at dine pander ’slår sig’, så de bliver skæve og vipper på dit komfur.

Støbejernspande: Når du skal kokkerere som en professionel

En støbejernspande kan overleve mange årtiers madlavning og går ofte i arv. For støbejern kan simpelthen noget, som ingen andre pander kan. De tåler meget høj varme, kan stilles i ovnen - og holder på varmen længe efter, du har stillet den på bordet. Støbejernspanden er fantastisk til bruning af en steg, der senere skal i ovnen og selvfølgelig til simreretter, der dufter i hele huset. Støbejern er tungt, men det er bestemt også musklerne værd. Du kan endda lave spejlæg på den – bare du husker at kontrollere varmen.

Læs også: Vedligehold dit støbejern med denne nemme guide

Brug kun redskaber af plast og træ til dine pander med belægning. Ellers bliver de alt for hurtigt slidt.

Relaterede artikler

Kom godt i gang med din bryllupsplanlægning
Din guide

Kom godt i gang med din bryllupsplanlægning

5 opskrifter med æbler
Din guide

5 opskrifter med æbler

Øllets Dag: Sådan bruger du øl i maden
Din guide

Øllets Dag: Sådan bruger du øl i maden

3 perfekte fødselsdagslagkager
Din guide

3 perfekte fødselsdagslagkager