Rødgrød med cremesauce

Rødgrød med cremesauce

Sød, syrlig og uimodståelig – rødgrød med cremesauce er en klassisk sommerdessert, der vækker minder og smager af solmodne bær og barndomshygge.

Skrevet af Imerco · 13 maj 2025

Forkæl dig selv med denne opskrift på rødgrød med cremesauce – en elsket dansk sommerdessert med solmodne bær og fløjlsblød cremesauce. Nem at lave og svær at glemme!

Se alle stavblendere

Rødgrød med cremesauce

4 personer

Rødgrød

600 g blandede bær
(ribs, jordbær, solbær – friske eller frosne)
200 g hindbær – friske
2 dl vand
1 vaniljestang
150 g sukker
(evt. mere, hvis bærrene er sure)
1,5 spsk. kartoffelmel
evt. lidt citronsaft


Desuden

Hvide marengskys
Lidt ribs og hindbær
Evt. rød skovsyre
Cremesauce til servering

Cremesauce

1½ dl piskefløde
2 dl sødmælk
80 g sukker
1 stang vanilje
4 æggeblommer

Sådan gør du

Rødgrød

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud med lidt af sukkeret. Rens bærrene, og kom alle bær pånær hindbær i en gryde sammen med vand, udskrabet vaniljestang, vaniljekorn og sukker. Lad dem trække i 30 minutter. 

Bring det hele i kog, og lad bærrene koge forsigtigt i 3-4 minutter. Tag gryden af varmen, og rør de friske hindbær i. Rør kartoffelmel ud i 3 spsk. koldt vand, og hæld det i grøden i en tynd stråle under omrøring, til den tykner. Gryden må ikke koge, når der tilsættes kartoffelmel!

Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker. Hæld grøden i en skål, og dæk med husholdningsfilm på overfladen. Sæt den i køleskabet i minimum 3 timer.

Anret den kolde rødgrød i dybe tallerkener, og top med lidt knust marengs, friske bær og skovsyre. Servér med kold cremesauce.

Cremesauce

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud med lidt af sukkeret. Hæld piskefløde, sødmælk, vaniljestang og vaniljekorn i en lille tykbundet gryde. Drys med 2 spsk. af sukkeret. Varm op ved svag varme, til lige under kogepunktet.

Pisk æggeblommerne let sammen med det resterende sukker i en skål. Hæld den varme flødeblanding i æggeblommerne under piskning. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm forsigtigt op under omrøring, til den cremer og tykner let. Den må ikke koge! Har du et termometer, så stop ved ca. 83-85 grader.

Hæld cremesaucen igennem en sigte og ned i en skål, og sæt den i køleskabet frem til servering.

Tip

Lad rødgrøden køle helt af før servering – så får du den perfekte kontrast til den lune, hjemmelavede cremesauce. Det gør desserten endnu mere lækker og sommerlig.

Rødgrød med cremesauce