Klik & hent efter 1 time

Byt i butik

Prismatch

Mangler du nyt til køkkenet? Gå på opdagelse her
Søg varer og brands
Køkkentips

Sådan tilbereder du dit kød sous vide

Kan du forestille dig at langtidstilberede din mad i vakuumposer i et vandkar? Ekspert Ronni Plindstrup guider dig til, hvordan du kommer i gang med den populære tilberedning, sous vide.

Skrevet af Imerco · 8 oktober 2016

importedContent

Se alle sous vide maskiner

Ronni Plindstrup, sous vide-ekspert, der står bag sitet Sousvide.dk

Hvis du har tålmodighed, kan du med sous vide komme til at opleve, hvor utrolig godt dit kød kan smage. Den lange tilberedningstid i vandkar gør kødet fantastisk saftigt og mørt! Der er nemlig ikke den samme fordampning inde i vakuummet, som i en ovn eller over et dampbad. Vakuummet gør også, at mængden af kød ikke bliver mindre, så du ikke spilder noget af din lækre steg. Og så er der ingen vitaminer og mineraler, der går til spilde.

Derfor skal du være nysgerrig på at tilberede sous vide

Forestil dig, at dit kød kan blive perfekt rosa hver gang. Tænker du, det er utopi? Så skal du vide, hvad sous vide går ud på. Kort sagt lægger du dit kød i vakuumposer, sænker dem ned i et vandbad, og så tilbereder karret langsomt dit kød til et perfekt resultat. Vandbadet giver dig nemlig 100 procent kontrol over temperaturen, og det giver saftig, lækker mad. Mange kokke sværger til sous vide, fortæller Ronni Plindstrup. For selv bittesmå temperaturudsving kan være afgørende for, hvor perfekt din steg bliver. Med sous vide indstiller du bare den temperatur, du gerne vil ende med, og så kan det ikke gå galt!

Der er også andre fordele. Kyllingekød og svinekød skal gennemsteges fuldstændigt ved en minimumtemperatur på 72 grader. Sous vides temperaturer er en del lavere, men det gør ikke kødet farligt at spise, for det bliver frit for bakterier, hvis bare det bliver tilberedt længe nok. Og så er sous vide-metoden perfekt til at lave større portioner ad gangen. Vakuummet, som kødet ligger indeni, gør, at det kan holde sig friskt. Du behøver ikke engang lægge det i fryseren. Det kan holde sig i ugevis i køleskabet i forseglet vakuum. Når du så vil have en portion, så har dit kød beholdt saften og kraften, og meget mere smag, end hvis det havde været nedfrosset.

Læs også: 3 ting du (også) kan bruge din sous vide til

Se vores udvalg af vakuummaskiner og vakuumposer her

Se alle vakuumpakkere

Hvor lang tid skal maden have med sous vide?

  • En steg som for eksempel roastbeef: 4-6 timer på 56 grader.
  • Spareribs: Mellem 48 og 60 timer på 62-68 grader.
  • Kyllingebrystfileter: 2 timer ved en temperatur på 60 grader.
  • Fisk: 15-25 minutter på 45-55 grader.

Hvis du er vant til at dampe dit kød, vil du blive rigtig glad for sous vide. Vakuumposerne sørger nemlig for, at din mad ikke bliver kogt og kedelig, som du kan risikere i en dampovn.

Se alle sous vide maskiner